Beslutet togs på onsdagen under en videokonferens med Norrlandstingen, de fyra nordligaste landstingens samarbetsorgan. Nu ska varje enskilt landsting även ta beslut.
Styrgruppen ska bestå av 27 politiker där samtliga partier i landstingsfullmäktige får minst två representanter.
Under styrgruppen skapas fyra undergrupper för landstingets fyra ben sjukvård, regional utveckling, kultur och kollektivtrafik som vardera har 20 deltagare.
– Det är ansvarslöst och oansvarigt. Landstinget behöver pengarna bättre till sjukvården. Nu kommer de att gå till resor, hotell, arvoden och att avlöna projektledare och kommunikatör. Dessutom är organisationen otymplig. Det är som ett mindre fullmäktige. Det kommer inte gå att få en bra styrning för det arbete som måste göras, säger Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson i en debatt i Radio Norrbotten med landstingsrådet Maria Stenberg (S).
– Vi har möjliggjort för alla partier att vara med i arbetet. För oss är det en demokratiseringsprocess. Det är ju en fördel om de politiker som ska kandidera till ett regionparlament också får vara med och sätta sig in i frågorna, säger Maria Stenberg i Radio Norrbotten.
Mattias Karlsson tycker att landstinget borde haft is i magen och väntat in ett beslut i riksdagen innan man drog igång arbetet.
– Blir det ett riksdagsbeslut får vi naturligtvis rätta oss efter det. Men jag tillhör dem som fortfarande tror att det är möjligt att stoppa förslaget.
Det tror inte Maria Stenberg.
– Det här är ett sätt för oss att rusta inför framtiden. Det har funnits en ojämlikhet i Sverige när regioner haft olika styrka. Därför är det är ett viktigt steg.
Norrbottens sjukvårdsparti har tidigare aviserat att man tänker överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Det står man fast vid.
– Norrlandstingen har inte mandat att jobba med regionfrågan. I förbundsordningen står det att man ska ägna sig åt sjukvård, utbildning och forskning. Ska Norrlandstingen ägna sig åt regionfrågan måste man ändra i förbundsordningen först. Men det skiter de i eftersom de säger att de inte tagit något beslut. Jag har aldrig hört talas om en styrgrupp som inte tar beslut, säger Dan Ankarholm, vice ordförande i Norrbottens sjukvårdsparti.
– Det är i sin ordning. Norrlandstingen rekommenderar landstingen att fatta beslut och besluten kommer att ske i de beslutande församlingarna, det vill säga landstingen, säger Maria Stenberg.