Rädsla för lösa hundar

Lösa hundar både skrämmer och förargar. Häromdagen blev Hanna Kummu ordentligt skrämd under en barnvagnspromenad.

När Hanna Kummu är ute på promenad med sin bebis, Aurora, och hunden Sia vill hon inte att lösa hundar springer fram till dem. "Av respekt för andra håller man sin hund kopplad", säger hon.

När Hanna Kummu är ute på promenad med sin bebis, Aurora, och hunden Sia vill hon inte att lösa hundar springer fram till dem. "Av respekt för andra håller man sin hund kopplad", säger hon.

Foto: Ingela Rasimus

Luleå2019-02-07 18:47

Hanna Kummu var ute på en promenad tillsammans med sin sambo och deras hund. I barnvagnen låg deras bebis. Sambon körde barnvagnen medan hon själv gick några steg bakom och övade med hunden som är en unghund.

– När jag får se att det finns lösa hundar i närheten ropar jag att de måste kopplas, berättar hon.

Sekunderna därefter kommer en lös hund i full fart mot dem och hoppar upp mot barnvagnen.

– Min sambo lyckas stoppa den genom att stoppa upp ett knä mot hunden.

Efteråt är hon alldeles skakig, hjärtat slår på högvarv.

– Det ska inte vara okända hundar vid min barnvagn, jag litar inte på okända hundar. Inte ens min egen hund får vara i vagnen.

Enligt Hanna Kummu spelar det ingen roll om någon ropar att hunden är snäll. Hon känner ändå obehag, dessutom har hon en egen hund som riskerar att bli skadad av andra hundar.

– Jag känner mig hotad. Sen ska jag kunna träna med min hund utan att riskera att möta lösa hundar som kommer fram och stör.

Hanna Kummu är inte den enda som fruktar lösa hundar. På sociala medier beskriver folk i bostadsområdet hur de ibland går omvägar för att slippa möta hundar som ägare inte har kontroll på.

Enligt lagstiftningen ska en hund hållas under tillsyn så att den inte ställer till olägenheter. Marie Tarin, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen, förklarar:

– Det lagstiftningen är ute efter i första hand är farliga hundar som är aggressiva mot människor eller andra hundar och djur, säger hon.

Om länsstyrelsen får in en anmälan om hundar som springer fram till andra hundar och människor utan att vara farliga eller aggressiva brukar länsstyrelsen prata med djurägaren eller skicka ut ett informationsbrev om vad lagstiftningen säger.

– Då förväntar man sig att en god medborgare läser informationen och inser att de behöver ha bättre uppsikt över sin hund.

Är problemet återkommande kan länsstyrelsen ta till ytterligare åtgärder om det behövs..

– Men för att det ska bli föreläggande om koppeltvång så ska det vara lite mer kraftfulla saker som hänt.

Hon säger också att varje kommun har möjlighet att ha lokala ordningsföreskrifter om vad som gäller. Kommuner kan även besluta om lokala regler i särskilda områden. I Luleå kommun ska hundar vara kopplade inom centrum hela året. Tikar ska under tiden de löper hållas kopplade i hela kommunen med undantag för inhägnat område.

Det här gäller i Luleå kommun:

Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

Du ska ha uppsikt över din hund så att den inte kan ställa till med något ofog.

Hundar skall hållas kopplade inom centrum hela året. I övrigt skall hundar hållas kopplade på försäljningsplats medan torghandel pågår, på lekplats samt under perioden från och med den 1 maj till och med den 30 september i park och på planteringsplats.

Tikar ska under löptid hållas kopplade inom hela kommunen, dock inte inom inhägnade områden. Av 2 och 3 §§ framgår att regleringen i detta stycke endast omfattar offentliga platser och vissa med offentliga platser jämställda områden. När en hund inte hålls kopplad ska den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer.

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om