Räntehöjning hotar byggsatsning: "En mardröm"

Det byggs mer än någonsin i Luleå – men enligt ekonomen Claes Hemberg finns det en risk för att byggandet kommer minska. "De stigande räntorna är en mardröm för bostadsbranschen, och det kan bli som efter Asien-krisen på 1990-talet, då många projekt fick avbrytas eftersom byggbolagen inte hade råd att slutföra dem", säger han.

Efterfrågan på bostäder är fortfarande stor i Luleå. ”Vi har aldrig sålt så mycket som vi gjort de senaste åren. Utan det har bara ökat. Och jag känner ingen oro. Även om det kanske kommer bli ett hack även i vår kurva”, säger Myresjöhus säljare Johannes Laestadius.

Efterfrågan på bostäder är fortfarande stor i Luleå. ”Vi har aldrig sålt så mycket som vi gjort de senaste åren. Utan det har bara ökat. Och jag känner ingen oro. Även om det kanske kommer bli ett hack även i vår kurva”, säger Myresjöhus säljare Johannes Laestadius.

Foto: David Olsson-Jiglund

Luleå2017-10-04 05:00

Bara i år byggs det 600 nya bostäder i Luleå, och ytterligare 1 700 bostäder planeras byggas under de två kommande åren.

Men Claes Hemberg tror att många byggbolag kommer behöva tänka om.

– De har kunnat tjäna stora pengar då det varit högkonjunktur, bostadsbrist och låga räntor, men många av dem kommer att få det tufft framöver. För räntorna kommer att gå upp, köpkraften minska och bostadspriserna sjunka. Och jag tror att amorteringskravet kommer skärpas och ränteavdraget fasas ut, säger han och fortsätter:

– Jag vet också att några bolag har så svårt att bli av med sina bostäder att de försöker locka till sig köpare genom att låta dem bo gratis de två första åren.

Vi har pratat med representanter från några av de bolag som håller på att bygga bostäder i Luleå, och alla är medvetna om de risker Claes Hemberg varnar för.

Johannes Laestadius, säljare hos Myresjöhus, som bygger 32 kedjehus på Kronan och 10 i Gammelstad, är beredd på tuffare tider.

– Men efterfrågan på villor är stor. Vi har aldrig sålt så mycket som vi gjort de senaste åren. Utan det har bara ökat. Och jag känner ingen oro. Även om det kanske kommer bli ett hack även i vår kurva, säger han.

Sedan tillägger han:

– Däremot tror jag att finns det en risk med att på kort tid bygga så många flerbostadshus. Marknaden kommer mättas.

BDB fastigheters vd, Nina Larsson Lidberg, konstaterar att det kan bli svårt att få ekonomin att gå ihop om Claes Hemberg får rätt.

– Det är svårt att veta hur det kommer gå. Men än så länge ser det lovande ut. Efterfrågan verkar fortfarande vara stor, säger hon.

Så bygget av de 80 hyresrätter ni planerat för på Kronan kommer att bli av?

– Som det ser ut nu, ja, säger hon och fortsätter:

– Men det ska bli intressant att se hur det går för de som är före oss.

Enligt Heimstadens vd, Patrik Hall, finns det en risk för att byggandet kommer avstanna om det blir som Claes Hemberg tror.

– Jag förstår att de vill ha så bra betalt som möjligt för sin mark. Men kommunerna kommer att behöva göra mer om de vill att det ska fortsätta byggas. För annars kommer kostnaderna att bli för stora, säger han.

Men några tankar på att avbryta bygget av era 75 bostadsrätter och 10 radhus på Kronan har ni inte haft?

– Nej, och nu går det inte, säger han och fortsätter:

– Utan det är bara att köra på och hoppas att vi kommer kunna erbjuda villkor som folk tycker är attraktiva.

Lars Lundgren, marknadschef hos Riksbyggen, som bygger 90 bostadsrätter på Kronan, är lugn.

– Vi vet att förutsättningarna kan komma att förändras. Men vårt bygge kommer bli av. Vi börjar inte sälja bostadsrätterna förrän nästa år. Fast intresset har varit stort. Så jag är inte orolig, säger han.

Han tillägger sedan:

– Men vi har blivit ännu mer noggranna i våra analyser. För vi måste verkligen vara säkra på att det är rätt produkter vi tar fram nu.

Claes Hemberg tror dock att byggbranschen kommer hämta sig.

– Priserna kommer falla ganska mycket, och många kommer vänta med att köpa bostad eftersom de är oroliga för vad som kommer hända. Men befolkningen kommer fortsätta öka, och priserna kommer inte att falla för alltid, utan de kan mycket väl stiga till samma nivå igen på sikt. Om det nu inte kommer en ny lågkonjunktur, säger han och fortsätter:

– Förra gången bostadsbubblan sprack tog det bara fyra år innan priserna var tillbaka på samma nivå som innan.

Här är alla planerade byggprojekt

Lulebo bygger 54 hyresrätter på Björkskatan, 61 på Kallkällan, 72 på Porsön, och planerar att bygga ytterligare 169 på Kallkällan.

Galären bygger 111 bostadsrätter på Varvet, och ska bygga 18 till i centrum.

Akademiska hus ska bygga 160 hyreslägenheter på Porsön.

Rikshem ska bygga 94 hyresrätter i Bergviken, och planerar för ytterligare 200 till 300 bostäder på Kronan.

Udden i Luleå AB planerar att bygga 150 bostadsrätter på Malmudden.

Riksbyggen ska bygga 90 bostadsrätter på Kronan.

SHH ska bygga 65 bostadsrätter på Kronan.

Myresjöhus bygger 32 kedjehus på Kronan, och ska bygga 10 i Gammelstad.

BDB fastigheter ska bygga 80 hyresrätter på Kronan.

HSB bygger 98 bostadsrätter på Kronan, och planerar att bygga ytterligare 70 där, 150 på Varvet, och 32 i centrum.

Heimstaden ska bygga 75 bostadsrätter och 10 radhus på Kronan, och planerar för ytterligare 200 till 300 bostäder på Porsön.

Lerstenen ska bygga 90 hyresrätter på Kronan.

Innerstadsfjärden ska bygga 300 bostadsrätter i Södra hamn.

Diös planerar att bygga 100 hyresrätter i centrum.

MAF fastigheter planerar att bygga 117 bostadsrätter på Gültzauudden.

Källa: Luleå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om