I mitten av februari gav regeringen klartecken till byggstart för Norrbotniabanans sträckan mellan Dåva – Skellefteå.
– Det är väldigt nära förestående. De är väldigt redo att börja bygga, sa infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson då på en pressträff.
Det innebär att Trafikverket nu kan börja arbetet med upphandlingar och marklösen innan det praktiska arbetet på plats kan börja.
Att regeringen gett klartecken inger även hopp för resterande delen av Norrbotniabanan, sträckan mellan Skelleftå – Luleå.
– Först och främst är det ett stort steg mellan Umeå och Skellefteå, men min bedömning är att vi i och med det har tryggat framdriften av hela banan, säger Gusten Granström, vd för Norrbotniabanan AB.
För att göra byggprocessen till Luleå mer effektiv och snabbare än Trafikverket skulle kunna göra, så har Norrbotniabanan AB föreslagit att man bildar ett projektbolag där staten är majoritetsägare. Som minoritetsägare ser Norrbotniabanan att representanter för de berörda kommunerna och regionerna ska finnas med.
– Vi är i startgroparna och det kommer att ta lång tid att sjösätta ett sådant här bolag. Nu är vi i förankringsprocessen och har informerat Trafikverket, infrastrukturminister Andreas Carlson (kd), men även trafikutskottets ledamöter för att höra deras reaktion. Om jag tittar på hur reaktionerna varit hittills så tycker jag de har varit oväntat positiva, säger Gusten Granström.
Att bygga genom ett byggbolag är inte något nytt.
– Vi har tittat på projekt som genomförts genom bolag och det är närmast är byggandet av Botniabanan. Där byggde man snabbare än tidsplanen och man höll med råge budgeten, säger han.
Det man hoppas vinna är både organisatoriskt och finansiellt.
– Ett sådant bolag har ett projekt att koncentrera sig på medan Trafikverket har väl tusen projekt. Vad gäller finansieringen tror vi att en upplåning via riksgälden är väldigt effektiv där kan vi skynda på i bolagsform. Vi tänker även att vi ska söka eu-stöd, men det oavsett organisationsform, säger Gusten Granström.
Nu pågår arbetet med att informera och sälja in idén med ett projektbolag till berörda intressenter.
– Det här är ett jätteprojekt. Skulle vi få grönt ljus att rigga ett sådant här bolag så handlar det om minst ett och ett halvt år, säger han.