Bokslutet för 2024 presenterades för aktieägarna på stämman under fredagen.
Omsättningen ökade med drygt elva procent jämfört med 2023, från 5,98 miljarder till 6,68 miljarder. Resultatet steg med nästan 32 procent, från 152 miljoner till 200 miljoner.
Det är rekordsiffror som läggs på bordet efter ett av företagets mest dramatiska år.
I april förra året inledde Ekobrottsmyndigheten en omfattande brottsutredning, där bland andra förre ordföranden och storägaren Roger Åström samt en tidigare hög chef misstänks för grovt penningtvättsbrott och grovt bokföringsbrott.
Ekobrottsmyndigheten misstänker att BDX blåsts på över 60 miljoner kronor.
– 2024 har varit ett tufft år med ett stort antal utmaningar att hantera, allt från ekohärvan och Northvolts konkurs till konjunkturläget, långa tillståndsprocesser och minskade volymer i delar av gruvuppdragen. Ändå gör vi ett rekordresultat. Det är vi väldigt stolta över. Det här är verkligen en laginsats, säger Catrin Ingvarsson, vd.
Som framgångsfaktorer lyfter hon bland annat arbeten som BDX utfört kopplat till tågurspårningar på Malmbanan och materialleveranser till de nya industriprojekten.
En stark ekonomi ger muskler för att fortsätta utveckla bolaget, slår Catrin Ingvarsson fast.
– För att vara fortsatt konkurrenskraftiga krävs det betydande investeringar. Vi är väl förberedda att möta detta. Vi har också ett strategiskt tillväxtmål som fokuserar på att expandera och stärka vår position. Några av de områden vi planerar att satsa på gäller teknologisk utveckling på nya marknader – både geografiskt och med nya tjänster och produkter.
Hur har företaget påverkats av ekobrottsutredningen?
– Den har krävt mycket tid och resurser. Vi har fortsatt att stötta myndigheterna genom att besvara frågor och tillhandahålla information. Utöver den direkta hanteringen av utredningen har vi arbetat intensivt med både lång- och kortsiktiga lösningar bland annat gällande organisationen, kommunikation mot olika parter samt lösningar för berörda kunduppdrag.
Samtidigt pågår ett maktspel i kulisserna. 5 700 aktier ägs av Roger Åströms bolag Kusttrafik i Piteå och Roger Åström åkeri, som är försatta i likvidation. De representerades på stämman av likvidatorn, Advokatbolaget i Skellefteå.
Bolaget uppger via mejl att det inte finns någon konkret plan för hur aktierna ska hanteras: "Beslut om detta kommer att fattas i takt med att likvidationsprocessen fortskrider och med hänsyn till vad som är mest ändamålsenligt för bolaget och dess intressenter".