Varje år får eleverna i nian göra nationella prov i matematik, svenska och engelska.
I landet har resultaten sjunkit och 17,5 procent av eleverna nådde inte målet i matematik. Det är det sämsta resultatet sedan man började mäta.
Analyserar resultaten
I Luleå har resultatet inte sjunkit lika mycket, även om 14,4 procent är sämre än fjolårets 13,2 procent. Resultaten vid de nationella proven är bra för att kunna göra jämförelser, säger Lundgren.
- Alla elever gör samma prov och lärarna har samma rättningsmallar och det gör dem jämförbara. Vi går igenom siffrorna på skolnivå och analyserar resultaten. Vi vill ta reda på varför resultaten ser ut som de gör och utifrån det så riktas insatser till skolorna, säger hon.
Lars-Erik Persson, professor i matematik vid Luleå tekniska universitet, säger att unga är duktigare nu än vad unga var förr.
- Människan utvecklas hela tiden. Men nu är bruset större och det finns mycket som lockar. Det är internet, facebook och spel. Skolan har inte hunnit med i utvecklingen.
Han tycker att det är viktigt att man i skolan diskuterar matematik och löser problem.
- Elever kan få sitta och räkna sida upp och sida ner. Det är förödande för alla också för duktiga elever. Lärarna är kunniga, men de skulle kunna komplettera undervisningen med intresseväckande exempel.
Gyllene kunskapstriangeln
Persson är engagerad i att väcka intresse för matematiken och ger bland annat inspirationsföreläsningar i ämnet.
- Jag använder samma princip för de som är sex år som för vuxna, Jag kallar den gyllene kunskapstriangeln och den innehåller delarna intresse, kunskap och självförtroende.
Monica Johansson, forskare vid Luleå tekniska universitet, jobbar med matematikprojektet i Tunaområdet.
- Det ser ju bättre ut än i genomsnittet i landet, men det tar tid att vända trenden. Det kan ju också vara stora skillnader mellan skolorna som man måste gräva djupare i för att kunna se. Lärarna är viktiga och jag tycker att det också är viktigt att fokusera på undervisningen och inte bara på elevernas resultat för att kunna förändra och se vad vi kan göra bättre.