Det avslöjade Anders Åknert (V), vice ordförande i landstingsrevisionen, när revisorernas rapport för 2014 behandlades på landstingsfullmäktige på onsdagen.
– Det var blandade åsikter i gruppen men till sist landade vi i att bara rikta allvarlig kritik. Vi ville att fokus skulle hamna på att få balans i ekonomin. Det är det väsentliga, sade Anders Åknert.
I revisionsberättelsen riktas hård kritik mot det negativa resultatet (i praktiken minus 161 miljoner), att divisionerna under en rad år tillåtits gå med stor förlust samt att landstingsledningen inte förmått följa upp de sparkrav man satt upp de senaste åren.
2013 nåddes nio procent av sparkraven, 2014 20 procent.
– Det gäller att få skutan åt rätt håll mycket snart, sade Åknert.
Ekonomidirektör Hans Rönnkvist var på plats i fullmäktige.
– Vi tar till oss kritiken och får jobba med frågan ännu hårdare. Men vi har ju redan sjösatt en handlingsplan i början av mars där vi ska kapa 150 miljoner i verksamheten, sade han.
Landstingsrådet Maria Stenberg (S) påminde om att förra styrelsen uppmärksammat problemet i september.
– Vi ska minska kostnaderna och öka intäkterna. Samtidigt finns det en hård verklighet där ute. Människor, anställd personal. Verksamhet som ska rulla 24 timmar om dygnet. Det är inte så enkelt. Men vi tar allvarligt på kritiken från revisorerna och ser den som ett hjälpmedel.
Oppositionen fyllde på i kritiken mot hur ekonomin skötts.
– Det är ytterst allvarligt. Det är redan april och jag tror det är stor risk att revisorerna nästa gång inte beviljar styrelsen ansvarsfrihet, sade Anna-Stina Nordmark Nilsson, Centerns gruppledare.
– Jag skulle vilja säga att det var på tiden. Det här har pågått under en rad år, sade Sjukvårdspartiets gruppledare Kenneth Backgård.
Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson yrkade att landstingsstyrelsen skulle få en anmärkning, alltså en varning. Samtidigt initierar Moderaterna en diskussion kring antalet sjukhus i länet.
I en debattartikel förespråkar två representanter för Moderata ungdomsförbundet att tre av fem sjukhus ska stängas.
– Jag tror inte att lösningen är att man stänger tre sjukhus bara så där men vi behöver diskutera strukturen. Har vi råd med fem sjukhus och 34 vårdcentraler på 250 000 invånare? Jag tror att de styrande bör sätta sig ned med hela oppositionen. Moderaterna väjer inte för det ansvar som situationen kräver, säger Karlsson.
Den 27 maj ska omfattande sparförslag behandlas på landstingsstyrelsens möte.