Rivningshot efter bygglovsmiss

Anna Wallin och Tobias Lindfors byggde drömhuset i Lulnäset - nu kanske de måste riva.
- Kommunen har schabblat och det kan leda till att vi har en tomt som inte alls får bebyggas, säger Anna Wallin.

Anna Wallin är besviken på kommunens sätt att hantera deras vilja att bosätta sig i Lulnäset.

Anna Wallin är besviken på kommunens sätt att hantera deras vilja att bosätta sig i Lulnäset.

Foto: Lars-Göran Norlin

LULEÅ2013-05-28 05:00

Från Anna Wallins och Tobias Lindfors hus i Lulnäset syns Kallaxön och utsikten från altanen sträcker sig ut över Germandöfjärden. På tomten växer några nyplanterade buskar och uppfarten kantas av små plantor av det som snart blir jättedaggkåpor. Familjen fick hjälp med att sätta växterna i helgen.

- Jag tvekade om att vi skulle göra det, men Tobias tyckte det. Han övertygade mig om att man måste tro på att allt ska bli rätt och riktigt till slut, säger Wallin.

Familjen har ett hus i centrum men de har bott i huset i Lulenäset sedan dottern Stella föddes för två år sedan. Anledningen till att de valde Lulnäset var att Tobias Lindfors pappa har ett hus två tomter bort.

- Här är lugnt och härligt och vi trivs. Det här stället är anledningen till att vi inte vill flytta tillbaka till Stockholm igen. Tobias har ett stort Luleåhjärta, även om det sargats av alla turerna, säger Anna Wallin.

Kommunen gjorde helt om
Bygget har minst sagt varit omstritt.

Anna Wallin berättar att bygglovet kom till efter många träffar med stadsbyggnadskontoret.

- Det är restriktiva byggregler och i var uppe på kommunen minst ett tiotal gånger och bollade idéer. Vi gjorde om ritningarna flera gånger för att allt skulle bli rätt.

Så började byggnationerna. Men bygget stoppades 2009 då kommunen ansåg att det stred mot bygglovet och var ett nybygge, inte en tillbyggnad. Dagen efter gjorde kommunen helt om och drog tillbaka stoppet.

- De har vetat exakt vad vi har gjort. Jag tycker inte att vi kunnat göra på något annat sätt. Ska man som kommuninnevånare behöva ta in i jurist på en gång när man söker bygglov? Kommunen har brustit på flera punkter i bygglovshanteringen.

Rivningshot per post
Nu har familjen fått besked om att de kanske måste riva sitt hus. Meddelandet om att det fick de i ett brev. Anna Wallin är besviken på hur kommunen handskas med dem. Hon tycker att de misstänkliggjorts i media.

- Först handlade det om de här centimetrarna på övervåningen. Nu vill de få det till att det är en nybyggnad. Det är en feltolkning från deras sida. Jag hoppas nu att de tar sitt förnuft tillfånga och gör en ordentlig utredning.

Kommunen erkänner nu att det gjorts misstag i hanteringen av bygglovet.

"Beklagar"
- Kommunen beklagar det och tycker att det är tråkigt att vi drabbats. Men att de nu hänvisar till att de har försäkring och att vi ska ersättas hjälper ju inte. Det är inte bara pengar, det är vårt och Stellas hem. Jag har sett framför mig hur hon när hon blir äldre kan springa bort till farfar.

- Det här kan bli en tom tomt med vackra blommor på, säger Anna Wallin lite uppgivet.

BakgrundStriden om bygglovet

¤ I juni 2008 får Lindfors bygglov för en utbyggnad. Bygglovet har beviljats av stadsarkitekt Bo Larsson på så kallad delegation.

¤ I mars 2009 stoppas bygget av kommunen. Andra i området har stoppats när de velat bygga ut och kommunen vill mäta huset. Några dagar senare häver Larsson stoppet. Till NSD säger han: "Huset är 57 kvadratmeter och enligt planen får fritidshus bruksarea vara 60 kvadratmeter."

¤ I mars 2009 överklagades bygglovet till länsstyrelsen av F 21.

¤ I april 2011 beslöt länsstyrelsen att byggnaden överskred reglerna om högst 60 kvadratmeter med 25 kvadratmeter.

¤ Lindfors överklagade till regeringen. I juli 2012 avslogs ansökan eftersom regeringen bedömde att takhöjden i vindsloftet var 190 centimeter och därmed räknas den in som bostadsyta. I och med det är huset 25 kvadratmeter för stort, 85 kvadratmeter, i stället för 60 kvadratmeter.

¤ Nu har byggnadsnämnden åter frågan på sitt bord

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om