Ragnhild Arvidsson, skrapar fönster vid uthuset på tomten. En ruta har gått sönder och nu ska den lagas. I barndomen somrar var det i skärgård i föräldrarnas båt för Ragnhild. Någon båt blir det inte, säger hon. Däremot var längtan till havet stor.
– Jag hittade stugan på blocket, den är perfekt, inte öde i någon skog och med omkring mig. Dessutom har den känslan av yttre skärgården och det är viktigt, säger Ragnhild.
Kåken är från 1960-talet och byggdes i Överkalix, som av en tillfällighet är det mammas hemtrakter. Mamma Olga Arvidsson, 91, är med i stugan.
– Då byggde de monteringsfärdiga stugor i Vännäsberget med lite enklare material så folk skulle kunna ha råd att bygga, säger mamma Olga.
Ragnhild har inte gjort så mycket med stugan, bara målat om.
Hon visar bastun.
- Han som byggt det här har först byggt bastun och sedan boden runt omkring den. Det är charmigt. Att kliva in här i bastun på morgonen och tvätta sig, det är livskvalitet.
Vattnet i området är fint. Pumpstationen försörjer också Töre med vatten.
– Det finns en isälv härunder. Om man tittar vid strandkanten kan man se att det bubblar upp vatten från kallkällan. Vi har kallt, klart och gott vatten.
Rörbäck är sista stugutposten längs kusten i Luleå, en bit till och man är i Kalix kommun.
Marken i Västfjärden, Rörbäck, ägdes av Domänverket som styckade av närmare 40 sommarstugetomter på 1980-talet. Siv och Ove Wikström köpte sin 1983 och stugan stod klar tre år senare. Nu finns knappt 30 sommarstugor där.
– När vi kom hit var det skog på hela tomten, men såg knappt vattnet, vi hörde det bara, säger Ove.
Wikströms strandtomt har gles tallskog ner mot havet. Utanför byggan ligger båten förtöjd och öar ses i horisonten. Rörbäck var en frekvent hamn fram till tjugo och trettitalen då man transporterade props, alltså stöttor till kolgruvor, därifrån berättar, Ove Wikström.
– Rörbäck är Sveriges nordligaste djuphavshamn har jag fått veta.
Det bästa med stugan är miljöombytet, och så går vi ner och badar bastu varje dag, säger Ove.
– Och så är det tystnaden. Nog är det lugnt hemma i Kvarnbäcken, men inte som här.
Men att flytta till stugan, som många drömmer om att göra och många gör, är inte för Wikströms.
– Nej, det vill jag inte, aldrig i livet. Perioden september till jultid är det skönt att vara hemma i stan. Här är det så tyst och mörkt här, säger Siv.
Vi kör förbi Rörbäcks camping och kommer till Bodensarna Roy Karlssons och Christina Moréns stuga. De förbereder sig inför besök av Roys syskonbarn och syskonbarnbarn. På grillplatsen med bänkar intill staplar Roy ved. Ovanför elden ska de laga mat med muurikkan.
Så är det, berättar de, i stugan så lagas maten ute.
Stugan har varit deras sedan 2001. Den hade legat ute till försäljning tidigare och paret lagt ett bud. Flera år senare hörde ägaren av sig igen och då blev det affär. Stugan var nedgången och tomten igenväxt.
– Vi köpte läget kan man säga, säger Christina Morén
De har hittills renoverat och byggt ny bastu och sovstuga. Storstugan är nästa projekt.
– Det är en speciell luft här och skönt med havsluften. Man njuter och läser böcker och så kommer barnen och bekanta och hälsar på. Vi trivs jättebra här, säger Christina.