Rundtur i modernaste vattenverket

1906 fick Luleåborna dricksvatten i de gemensamma ledningarna. 108 år senare invigdes på onsdagen stadens tredje vattenverk på samma plats i Gäddvik.

GUIDE. NSD:s guide Petra Viklund är anställd vid vattenverket i Gäddvik.

GUIDE. NSD:s guide Petra Viklund är anställd vid vattenverket i Gäddvik.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-09-10 13:47

Invigningen skedde bland annat med tal av kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S). Luleåborna fick även möjlighet att beskåda bygget genom en rundtur på området.

– Det här är enda gången som folket får möjlighet att se hur det ser ut. Sedan stänger vi området, säger Hendrik Visser , VA-chef vid Luleå kommun och ansvarig för projektet.

Vattentäkten i Gäddvik är nämligen ett skyddsområde med speciella regler, vilket innebär att området är stängt för allmänheten och att restriktioner även gäller för kringliggande fastigheter.

– Det här är en av de värdefullaste anläggningarna vi har i Luleå kommun, säger Hendrik Visser.

År 1906 togs det första vattenverket i Luleå i bruk. 1954 invigde man det andra, och nu står alltså det tredje vattenverket på samma plats färdigt. Den stora anledningen till bygget är att Luleå växer. Det gamla vattenverket har nått sin maxkapacitet.

– I dag har vi 63 000 personer som är anslutna till vattenverket. Nu höjer vi kapaciteten med drygt 30 000 till. Det är i dag Sveriges modernaste vattenverk, säger Hendrik Visser.

Även vattenkvalitén och säkerheten förbättras.

Tekniken i korta drag är att vattnet pumpas från Luleälven, filtras genom en sandås och pumpas sedan upp ur ett 20-tal brunnar till vattenverket där vissa justeringar görs så att det blir aptitligt.

I det nya vattenverket kommer vattenkvaliteten att höjas dels genom att vattnet fälls och sedan filtreras i ett sandliknande material ytterligare en gång, och dels genom UV-ljusbehandling som på ett effektivt och miljövänligt sätt skyddar mot mikroorganismer.

Vidare har man nu möjlighet att ta vatten direkt från älven, i och med att ett reservytvattenverk byggts in i vattenverket.

I projektet ingår även en helt ny huvuddistributionsledning från verket till Mjölkuddsbergets vattenreservoar.

Vattenverket kommer dock inte att tas i bruk omgående.

– Verket är inte hundra procent färdigt förrän om några veckor. Sedan arbetar vi fortfarande med ledningar i området. Det innebär att vattnet inte är ute på nätet förrän i början av nästa år, säger Hendrik Visser.

Luleås nya vattenverk

FAKTA

Projektet startade 2005 med ett pilotprojekt. Beslutet togs av kommunfullmäktige 2009. Bygget av det nya vattenverket i Gäddvik inleddes i april 2012. Kostnaden är på 245 miljoner kronor. Det nya verket är dimensionerat att räcka till 94 000 personer.

Följande ingår i bygget:

4 Ny huvudbyggnad inkl personaldel, filterhallar för för-och efterbehandling av vattnet, försökshall, kalkberedning, spolvattenbehandling.

4 Ny lågreservoar och distributionspumpstation.

4 Nya älvvattenledningar (2 st).

4 Nya distributionsledningar (2 st).

4 Ny spillvattenledning.

4 Ny dagvattenledning.

4 Säkrad infartsväg och parkeringsytor.

Källa: Luleå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om