Så får du din journal direkt i mobilen

Enkelt och tryggt. Det tycker Barbro Andersson, 67, om landstingets nystartade tjänst Journalen, som innebär att all journalförd information vid vårdkontakter är tillgänglig digitalt.

NÖJD. Barbro Andersson tycker det är enkelt att använda sig av den digitala journalen. Maken Folke Andersson ska också börja använda sig av tjänsten.

NÖJD. Barbro Andersson tycker det är enkelt att använda sig av den digitala journalen. Maken Folke Andersson ska också börja använda sig av tjänsten.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2016-10-25 07:00

– Det vanligaste jag gör är att jag förnyar recept. Men det händer också att jag går tillbaka och kollar saker. Nyligen så började vi fundera på när man får influensavaccineringen. Ja, då gick jag bara in och kollade och såg att det är i november, säger hon.

Landstinget införde Journalen i juni efter en testperiod under 2014.

– Det har ju alltid funnits möjlighet att begära ut en kopia av sin journal. Genom att göra så här så ökar man tillgängligheten. Det blir enklare att hitta information om sig själv och man får möjlighet att bli mer delaktig i sin hälsa och vård, säger Susanne Andersson, utvecklingsledare för invånartjänster vid landstinget.

Journalen är en nationell tjänst som 17 av 21 landsting är anslutna till. I Norrbotten gäller att från 1 september 2015 och framåt finns alla signerade journalanteckningar och vårdkontakter i den digitala journalen. Även besök hos folktandvården ingår.

– Vi valde ett datum för att kunna kommunicera ut det till verksamheterna innan vi började lägga in vår info. Vill man se tidigare så får man begära ut papperskopia.

När det gäller vaccinering så sträcker sig informationen från 2007 och framåt. Läkemedelslista införs från 1 november 2016.

All form av barnsjukvård och psykiatri är hittills undantagen i de digitala journalerna, men utredning pågår. Hittills har knappt 16 000 norrbottningar loggat in sig i Journalen.

– Vi ligger lite lågt om man jämför med andra delar av landet och vi hoppas givetvis att det ska bli ännu fler. Vanligaste frågorna vi fått hittills handlar om säkerheten. Det är ju inte så att journalen ligger ute på nätet och skvalpar utan man öppnar och tittar in. Det är enkelt och säkert,, säger Susanne Andersson.

Inloggningen sker med e-legitimation. Barbro Andersson använder sig av mobilt bank-id.

– Jag tycker det är smidigt att logga in på det sättet. Men jag sitter alltid hemma i lugn och ro framför datorn när jag ska läsa i patientjournalen eller använda mig av e-tjänsterna. Det finns en farhåga att många äldre är dåliga på datorer eller rädda för att använda dem. Men det behöver man inte känna. Vi har ju kommit i kontakt med datorer i stora delar av yrkeskarriären och det är ett naturligt verktyg att använda. Man lär sig också eftersom, säger hon.

Så gör du

FAKTA

Det första steget för att använda sig av digital journal är att se till att man har e-legitimation, exempelvis bank-id eller mobilt bank-id. Det innebär i praktiken att åldersgränsen är 18 år.

Sedan går till webbadressen för vårdguiden: www.1177.se. Man väljer logga in och använder sig av e-legitimationen..

Sedan väljer man Journaltjänster och därefter Journalen, som tjänsten heter. Sedan är det bara att klicka sig fram. Det går lika bra att sitta framför datorn som att använda telefonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om