Han och sambon Margareta Lindbäck bor i en lägenhet i Norra hamn, men har sedan nio år tillbaka en kolonilott på Hertsön. Där tillbringar de mycket tid.
– Vi brukar åka hit tidigt på morgnarna och ibland sover vi över. Allt vi behöver finns ju här, säger han.
– Men mycket till sommar blev det inte i år. Fast det var i alla fall inte så mycket mygg, fortsätter Margareta med ett leende.
– Och så har det växt bra, säger Ove.
Han och Margareta odlar mest blommor.
– Men vi odlar en del tomater, lök, sockerärtor, sallad och rädisor också. Och så har vi ett äppelträd, rabarber, havtorn och ett jordgubbsland, säger hon.
Ove tycker det känns vemodigt att klippa ner allt på hösten.
– Men det är skönt när det är gjort, säger han.
Hur ska man göra med gräsmattan?– Klipp den. Men inte för kort. Sedan kan man gödsla lite för att få fart på växtligheten och kalka om det är mycket mossa. Och man får inte glömma att kratta den på våren. Då blir gräset grönare fortare, säger Ove.
Sedan tillägger Margareta:
– Och man kan lägga gräset i rabatterna för att kväva ogräset.
Vad brukar ni göra av alla löv?
– Vi komposterar allt. Men en del gräver ner dem i rabatterna. Med tiden blir det ju till jord, och det är en form av gödning, säger Margareta.
De brukar rensa rabatterna en sista gång.
– Man kan lika gärna göra det på våren. Men det är enklare att göra det på hösten, säger Ove.
– Sedan köper vi alltid ny jord när vi ska plantera något, för det brukar bli så mycket ogräs när man tar jord från komposten. Det är ju ändå så billigt. Men man ska inte ta vilken som helst. Utan välj någon som innehåller kogödsel, inflikar Margareta.
Vad är det som bör planteras redan nu?– Alla perenner och lökväxter, säger Ove och fortsätter:
– Det slutar inte växa förrän det börjar frysa, och om man planterar dem redan nu så hinner de rota sig ordentligt.
Bärbuskarna låter de för det mesta vara.
– De brukar klara sig bra. Så det är bara att plocka bären, säger Margareta.
– Men de växer sig bara större och större, och ger mindre och mindre bär. Så till slut måste man klippa ner dem. Men de tar sig snabbt igen. Och redan andra sommaren brukar de ge mer bär, inflikar Ove.
Hur brukar ni göra med häcken?– Man måste vara hård mot den, och klippa ner topparna. För annars kommer det att skjuta upp höga skott. Och är den inte tillräckligt tät måste man klippa ner den, säger Ove.
Ska man göra något med fruktträden?– Försök skydda deras stammar. Vi har mycket sork här omkring. Och de brukar gnaga av barken. Så vi har plastat in vårt äppelträds stam. Men man kan lika gärna använda hönsnät eller något annat, säger Margareta.
Ove fortsätter sedan:
– Och om man vill forma trädet är det ett bra tillfälle att klippa det.
Några rätt eller fel tycker han inte att det finns.
– Och man blir aldrig fullärd. Utan man snappar upp nya saker hela tiden, säger han.
Han och Margareta ser fram emot sin tionde sommar på kolonilotten på Hertsön, och förberedelserna är redan i full gång i deras lägenhet i Norra hamn. En del av växterna har nämligen fått följa med dit.
– Vi har fullt med pelargoner i lägenheten och på balkongen. Och så håller vi på att driva upp sticklingar, säger han.
– Det är bara att hoppas nästa sommar blir bättre. Men kallare och regnigare än årets kan den väl knappast bli, tillägger Margareta med ett leende.
– Fast vi kommer vara här oavsett, säger Ove.