– Jag är taggad, säger Selena, 15 år.
För henne har minnena av de colombianska jularna ett glittrande skimmer över sig – bokstavligt talat. När mörkret faller på kvällarna lyser julbelysningarna upp omgivningarna.
– Här i Sverige sätter man kanske upp lite julpynt och julbelysningar här och där. I Colombia är det mycket, mycket mer. Vartenda träd i parkerna har julbelysning, berättar hon.
Tomas Millan kom till Sverige som politisk flykting för 12 år sedan tillsammans med sina barn Nathalia och Stiven som idag är vuxna och har flyttat hemifrån. Sedan dess har han hunnit gifta om sig med Patricia Quinonez och tillsammans har de fått barnen Selena, 15, Martha, 8, Angelo, 4, och Helen, 3 år. De två yngsta barnen har aldrig firat jul i Colombia, och Martha var nyfödd under den enda jul hon var i Colombia så hon har inga minnen från det.
– Jag är mycket glad över att barnen ska få fira julen i Colombia och få lära sig våra traditioner, säger Patricia.
Hemma i lägenheten har de gjort i ordning ett jullandskap med julkrubba, långa rader av små plastdjur och tomtar i olika storlekar. En belysning växlar färg med jämna mellanrum. I normala fall brukar jullandskapet täcka halva vardagsrummet, men i år sparar de lite på krutet eftersom de snart ska resa iväg.
Inför intervjun har Tomas ställt sig och kokat traditionell ”karamellmjölk” som de brukar ha på jularna. Han blandar en liter mjölk, 500 gram socker och 50 gram ris som han har krossat i en mixer och låter ingredienserna koka i tre timmar. På slutet tillsätter han en handfull russin. Till det bakar han en speciell sorts majsbröd som man får doppa i såsen.
– Vi brukar äta det med olika sorters frukt, berättar han.
Under åren i Sverige har Patricia och Tomas strävat efter att efterlikna det colombianska julfirandet.
– Men det blir inte samma sak. Vi har försökt samla ihop våra colombianska vänner i Luleå, men alla har sina egna planer för julen, berättar Patricia.
Nu ser hon fram emot att fira stort med släkten igen och inte minst alla syskonbarnen. För julen är verkligen barnens högtid i Colombia.
Resan tar tre dagar och de sätter sig på planet redan 13 december för att säkert hinna fram till det som kallas Novena och som startar 16 december. Det är då julfirandet drar igång på allvar.
På kvällarna mellan klockan 19 och 21 samlas alla i kvarteret vid en gigantisk julkrubba som någon familj i området har ställt i ordning. De sjunger julsånger, lyssnar på berättelser och ber böner. Varje kväll har ett eget tema. Det börjar med Josef, därefter jungfru Maria och så fortsätter det fram till julafton.
Också hos polisen finns en julkrubba och på julafton delar polisen ut presenter till barnen.
– Det är ju polisen som ska beskydda människorna, förklarar Selena.
Den första skillnaden i jultraditioner som Selena la märke till när hon flyttade till Sverige var att granens betydelse under julen.
– Granar växer inte naturligt i Colombia eftersom det är för varmt. Så vi har plastgranar istället. Men granar och julgranspynt är inte lika populärt som här, berättar hon.
Tack vare inflytandet från Nordamerika har tomten gjort intåg även i Colombia, men ”Papa Noel”, som han kallas, har inte samma centrala roll som i Sverige.
– Vi tror att det är Jesus som kommer med presenterna i Colombia, säger Selena.
De tänker sig att Jesus föddes den 24 december klockan 24. Det finns ingen tradition med julklappar i tomtesäcken eller under granen. Istället lägger föräldrarna presenterna invid barnens sängar eller under huvudkudden.
Selena minns den gången hon förstod hur det låg till.
– Det var min mormor som avslöjade hela hemligheten. Jag var sju år och jag blev jätteledsen, berättar hon och ler åt minnet.
– Men sedan förklarade jag att det var Jesus som hjälpte oss med pengar och hälsa så att vi kan jobba och köpa presenter till barnen, tillägger Patricia.
Under julhelgen har de också traditionen att sätta upp ett julspel om Jesu födelse i kyrkan. Många passar på att köpa nya kläder till barnen.
När julfirandet är över är det dags att starta förberedelserna för nästa högtid – nyårsafton.
– Den 31 december samlas hela familjen för att äta god mat och helstekt gris som är grillad över öppen eld. Vi går runt och hälsar på alla i kvarteret och dansar salsa på gatorna, berättar Tomas.
Strax före tolvslaget räknar de in det nya året genom att äta en vindruva per sekund och önska sig något för varje druva de tolv sista sekunderna på året.
– Det är mycket fest inför ett nytt år med nya möjligheter, säger Selena.
Utöver festligheterna under jul och nyår är det ytterligare en sak som Selena har att se fram emot. I somras fyllde hon 15 år. Hon har haft en födelsedagsfest i Sverige redan, men nu ska de göra om det. I Colombia kallas det ”Sweet 15” och 15-åringen i fråga får klä upp sig som en prinsessa.
– Jag är mycket glad att få åka till Colombia och fira jul och Selenas 15-årsdag, säger Tomas.
Han planerar också att hälsa på sin bror som han inte har träffat på 30 år.
Det kommer att bli en innehållsrik jul för hela familjen.