Så kallade livsstilskriminella kostar samhället enorma belopp. Före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem blir inte förvånad, han anser att brottsbekämpningen måste få kosta pengar.
LÄS MER: Dramatisk ökning av livsstilskriminella
LÄS MER: Här är länets tyngsta brottslingar – hela listan
Under 2017 var veckokostnaden i svenskt häkte 26 334 kronor och på anstalt 25 263 kronor. Det är drygt tre gånger så dyrt som en veckas vistelse på Luleå nyaste hotell Clarion Hotell Sense. Enligt kriminalvården var dygnskostnaden i svenskt häkte 3 762 kronor och på anstalt 3 609 kronor.
Den dagliga kostnaden för en klient i frivård var 323 kronor under 2016. Frivården övervakar klienter som är villkorligt frigivna, har skyddstillsyn, samhällstjänst eller övervakas med hjälp av fotboja. Merparten av de som döms till kriminalvård finns i frivården.
LÄS MER: "Jag var en stökig unge redan i ettan"
Sverige har från sett San Marino, Europas dyraste kriminalvård, enligt Europarådets statistik.
Rapporten från Europarådet har några år på nacken med rangordningen mellan Europas länder gäller fortfarande. Uppgifter från Europarådet innefattar hur mycket det i genomsnitt kostar att hålla en person frihetsberövad i fängelse eller häkte under ett dygn.
Bortsett från ministaten San Marino, som enligt rapporten knappt har några interner överhuvudtaget, är det i Sverige som kostnaden är överlägset högst bland de 40 länder som statistiken omfattar.
Europarådet har ett annat sätt att räkna men att Sverige är i topp av länderna i Europa råder det ingen tvekan om.
Enligt statistiken kostar en fånge 1 450 kronor per dygn i grannlandet Finland, i Danmark 1 650 kronor och i Norge 2 500 kronor. Den här statistiken är från 2011.
I Storbritannien och Tyskland är dygnskostnaden 1 000 kronor och i Frankrike 850 kronor, samtliga ligger väsentligt lägre än de nordiska länderna.
Lägst kostnader bland länderna i undersökningen har Ukraina och Bulgarien som båda ligger på knappt 30 kronor per dygn och fånge.
En förklaring till att kostnaderna är höga i Sverige är att man inkluderar lokalhyran. Vissa äger sina enheter, medan Kriminalvården hyr sina fastigheter.
Utanpå kostnaderna för livsstilskriminella är advokatarvodena. Eftersom livsstilskriminella sällan har en inkomst hamnar advokaternas arvoden på staten. Timarvodet för en advokat är i dag 1 342 kronor exklusive moms.
Samhällets arbete mot de livsstilskriminella måste få kosta pengar, det anser den förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.
– Visst är det så. Jag kan dock tycke att Sverige borde se på varför de andra nordiska länderna gör eftersom de var en lägre kostnad. Att kostnaderna kan skilja på grund av att man hyr eller äger anstalterna går dock knappast att påverka, säger Sven-Erik Alhem.