– Redan för ett år sedan förstod jag att det här skulle gå åt skogen och förra hösten inledde jag förhandlingar med Sensia om att köpa tillbaka verksamheten. Jag har förlorat ganska mycket pengar på de här affärerna. Hur mycket behåller jag för mig själv. Det viktiga är att vi nu är lokala igen. Alla beslut som rör oss tas här. Ägaransvaret är tillbaka hos dem som står på golvet. Det är inget riskkapitalbolag som ligger bakom det här utan vi har pröjsat allt med egna pengar, säger Anders Henriksson, som är den som satsat mest och arbetat hårdast för att rädda företaget från konkurs.
Han blir vd och ingår i en grupp om sex personer som köpt tillbaka Hermelinen från Sensia och ska driva verksamheten på Sandviksgatan i centrala Luleå. De övriga är Per-Erik Mattsson, Lars Lundgren, Peter Backman, Inger Aurell och Tomas Isaksson. De tre förstnämnda är sjukgymnaster i grunden, Mattsson kommer även fungera som verksamhetsledare och vice vd. Inger Aurell är gynekolog och Tomas Isaksson ortopedläkare. Samtliga har arbetat i huset under lång tid.
Gick dåligt i södra Sverige
Henriksson avslöjar att Sensias vårdcentral i Luleå inte gick med förlust innan den stängdes för ett år sedan.
– Vårdcentralen gick plus minus noll och verksamheten i huset har alltid gått med plus. Problemet var att det gick så dåligt på så många andra ställen i södra Sverige att våra pengar gick åt till att täppa de hålen. Vi hade klarat att driva vårdcentralen själva, säger han.
Någon ny vårdcentral öppnas dock inte nu, i alla fall. Verksamheten inriktas på fysioterapi, specialistsjukvård och träning, medan Sensia behåller företagshälsovården tills vidare
– Det vi tror kommer växa mest är ju operation. Ofta är det långa väntetider i landstingets verksamhet. Vi ser oss inte som en konkurrent utan som en avlastning eller samarbetspartner, säger Per-Erik Mattsson.
– Privata sjukvårdsförsäkringar har ökat med 75 procent de senaste åren. Det är den stora gruppen som vi räknar med att ta över, säger Tomas Isaksson.
Rätt att sälja verksamheten
Det har varit en tuff och orolig tid för de anställda sedan Sensias kris blev akut i vintras.
– Det kändes obehagligt när man förstod att det kunde bli konkurs eller att vi skulle bli uppköpt av en annan aktör. Nu kan vi fortsätta jobba med kvalitet och kontinuitet. Öppenvården är en växande grupp, säger Inger Aurell.
Anders Henriksson säger att han inte ångrar beslutet att sälja verksamheten.
– När vi tog det, 2010, kändes det helt rätt. När Yelverton(Tegner, den andre grundaren, NSD:s anm) slutade så tänkte jag att jag måste ha en partner. Vi uppvaktades av Carema men jag tyckte att finska Capman var den mest seriösa köparen. Hade vi inte sålt då tror jag vi haft ännu större problem nu.
Förändrad marknad
Att Sensia inte lyckades med stordriften av vården förklarar Sensias vd Johan Bennarsten så här:
– Marknaden har förändrats kraftigt sedan 2010, både för träning och vård. Ska man lyckas måste man antingen vara en riktigt stor aktör eller så en egen lokal aktör med mindre verksamhet. Sensia var för liten för att vara en stor aktör och för stor för att vara egen. Vi tycker det är en bra lösning som vi kommit fram till nu.