Så rattar du rätt i Luleå

Vilka är de svåraste ställen att köra på i Luleå? NSD hänger med trafikläraren Per Krigsman som reder ut begreppen.

Foto: Göran Ström

Luleå2015-07-30 08:45

Klockan är strax efter nio på morgonen när vi ger oss iväg från MT Trafikskola med trafikläraren Per Krigsman vid ratten.

Hans uppdrag är att hitta de svåraste trafikplatserna där folk ofta inte vet hur de ska köra.

HÄR ÄR LISTAN: Fem trafikfällor i Luleå

Krigsman, som är från Gällivare från början, har inte jobbat i stan så länge. Men han kan redan trafiken här på sina fem fingrar och ser väldig många trafikfel i sitt jobb.

Och många av felen handlar om cirkulationsplatser. Där byter bilisterna fil för sent och glömmer att använda blinkers när de ska ut. Det gör att trafiken inte flyter och att andra bilister blir irriterade.

Under den dryga timmen som NSD åker runt med Per Krigsman kör vi igenom otaliga cirkulationsplatser. Vi ser bara två bilar som blinkar när de ska lämna.

– Folk kör väldigt fort och är man dålig med blinkersen och placeringen då blir det missförstånd, säger Krigsman.

Det finns två andra saker som Krigsman tycker ställer till det mycket problem i trafiken. Telefoner och avstånd.

– Folks avstånd till bilen framför är ett stort bekymmer. Panikbromsar man får man en bil i baken direkt.

Det är tresekundersregeln som ska gälla, men den hålls sällan.

– Kör vi i 90 i km/h då håller vi 90 meters avstånd. Det som är så bra med de nya bilarna är att du kan knappa in så håller bilen avståndet. Kommer bilen närmare så bromsar den in automatiskt. Det är inget vi lär ut, för första bilen man köper har sällan sån utrustning.

Mobilen och surfandet har gjort att bilisterna tappar koncentrationen.

– Ett stort problem jag ser som kör mycket bil är att folk gör annat medan de kör bil. Många sitter med telefonen över ratten och ska skicka sms eller hashtagga nåt.

Tycker du att handsfree funkar?

– Det är bättre. Då har de båda händerna fria. Oftast sitter de med luren mot ena örat. Helst ska man inte behöva prata i telefon när man kör bil. Man ska ha full fokus på körningen, speciellt inne i stan där det händer så mycket.

När det gäller att köra i cirkulationsplatser har Transportstyrelsen gjort en bra liten guide som finns på trafikskolor. Men Krigsman tycker att man kan göra mer.

– Det hade varit bra att ge dem en körlektion om hur man kör i cirkulationsplatsen eller att komma ut på företag och berätta. Att ni skriver en tidningsartikel om hur man ska köra är kanonbra, men det behövs lite mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om