Den kallas Öppet öga.
Polisen, tullen, kustbevakningen och länsstyrelsen gör gemensam sak i kampanjen, som startar med en informationsträff i Kulturens hus i dag.
– Kampanjen har tidigare genomförts i andra län. Det är viktigt att vi får upp folks uppmärksamhet för att kunna förhindra brott mot fridlysta växter och vilda djur. Vi vill hjälpa till med råd om vad man ska titta efter och vad man ska rapportera, säger Lena Bondestad, handläggare vid naturvårdsenheten på länsstyrelsen.
Att folk vistas i områden där det finns rovfåglar är ett tecken, ett annat är att lokalbefolkningen får frågor om fåglar.
– Många framstår som fågelskådare fast de egentligen har andra intressen. Det handlar om människor som samlar på ägg ungefär som andra samlar på frimärken. Förr var det klassiska att man skulle titta efter tyskregistrerade bilar, så är det inte alls längre. Det är svenskar som sysslar med det här. Ofta har man teknisk utrustning till hjälp. I vissa fall hyr man till och med helikopter, säger Lena Bondestad.
En stor härva har de senaste åren nystats upp, med början i södra Sverige men den visade sig ha förgreningar till norra Sverige, Finland och Skottland. Det rör sig om tusentals ägg som illegalt samlats in.
– I vårt län kommer därför fokus i kampanjen att vara på äggplundring. Vi har ett antal ovanliga fågelarter här i länet vars ägg är mycket eftertraktade av äggsamlare, exempelvis jaktfalk, lappuggla och myrspov. Vi vill verkligen göra vad vi kan för att försöka hindra denna typ av faunakriminalitet, säger Peter Wallerström, miljöbrottsutredare hos polisen.
Även fridlysta växter är utsatta.
– Det är ofta orkidéer det handlar om. Somliga plockar dem utan att fatta att de är fridlysta men i vissa fall är det väldigt tydligt att man vet vad man tagit. I södra Sverige hittar man ofta hål i marken där man grävt upp hela växten. Även här i Norrbotten ser man hål på myrar. Vi har ju flera orkidéer som är fridlysta, norna och guckusko exempelvis. Det är ett dolt problem som är jättesvårt att komma åt eftersom vårt län är så stort, säger Lena Bondestad.
Förutom informationsträffen i Kulturens hus kommer även länsstyrelsen att skicka ut broschyrer och information till myndigheter och till organisationer som rör sig ute i marker.
Misstänker man brott ska man ringa polisen eller länsstyrelsens tipstelefon.