Så ska det bli ordning på skärgårdstrafiken

Viten vid avtalsbrott, tydligt specificerade avvikelserapporter, ökade krav på båtens manöverbarhet och bättre service till kunderna. Den nya upphandlingen visar tydligt hur Luleå kommun vill få ordning på skärgårdstrafiken.

POÄNGBEDÖMNING. Att kommunen på olika punkter kan mervärdesbedöma anbuden är nytt i skärgårdsupphandlingen.

POÄNGBEDÖMNING. Att kommunen på olika punkter kan mervärdesbedöma anbuden är nytt i skärgårdsupphandlingen.

Foto:

LULEÅ2014-10-13 06:00

– Vi skärper kraven på redaren. Det ska inte få fungera som det gjort de senaste åren. Cirkus skulle jag vilja säga, säger Helén Wiklund Wårell, fritidschef.

Hon syftar på den konflikt kommunen haft med Bernt Lindbäck, som driver rederiet L-line och ansvarat för skärgårdstrafiken den senaste perioden (se bakgrundsruta).

Upphandlingen ligger ute sedan slutet av september. Anbuden ska vara inne om två veckor.

– Det är ganska mycket vi lagt till. Tidigare handlade det mest om hur mycket pengar man vill ha för att köra och förstås vissa basala ska-krav. Nu har vi valt att förtydliga oss. Sånt som vi tidigare ansåg vara självklarheter men som visat sig inte vara det, säger Helén Wiklund Wårell.

När det gäller viten vill kommunen exempelvis ha rätt att ta ut maximalt 25 000 kronor per dygn om trafiken ställs in eller begränsas av ej godkända skäl. För viten krävs fakta. Kommunen har därför tagit fram avvikelserapporter där anledningen till att schemat inte hölls ska anges.

– Det ska var tydliga angivelser om exempelvis hård blåst eller lågvatten. Sånt här har vi löst i samförstånd tidigare men det har varit svårt den senaste perioden. Bevisbördan har hamnat på oss, säger Helén Wiklund Wårell.

I upphandlingen finns vidare en punkt där det står att båten, som ska kunna ta minst 100 passagerare, ska vara lättmanövrerad och kunna angöra Hindersön och Brändöskär även vid svåra förhållanden.

Andra nyheter i upphandlingen är att kommunen kan mervärdesbedöma anbuden utifrån flera olika punkter. Bland annat båtens manöverbarhet med kriterier som vändradie, bogpropeller och vindkänslighet.

Men även tillgänglighet, med kriter som rullstolsanpassning, skyltning och hörslingor. Samt service och information, med kriterier som matservering, guidning, historieberättande om skärgården och visning av båtens position med GPS-grafik.

Till hjälp vid formuleringen av den nya upphandlingen har fritidsförvaltningen haft specialister från inköpsavdelningen, som är experter på lagen om offentlig upphandling (LOU).

– Vi har varit noga med att ta rätt på vad vi kan kräva utan att vi hamnar i någon konstig situation med hänsyn till LOU, säger Helén Wiklund Wårell.

– Vi har börjat titta på den nya upphandlingen och ska nu försöka ta fram en bra offert. Jag har inga kommentarer i övrigt, säger Bernt Lindbäck.

Skärgårdsbråket

BAKGRUND

Fritidsförvaltningen i Luleå gjorde ett misstag 2011 när upphandlingen om skärgårdstrafiken genomfördes. Misstaget upptäcktes inte förrän det var klart att Brändögruppen vunnit upphandlingen.

I den nya upphandlingen vann L-line och Bernt Lindbäck med ett bud långt under Brändögruppens. Brändögruppen överklagade men förlorade. L-line tog upp M/S Eskil från Mälardalen.

De tre år som L-line kört har varit kantade med kritik och problem. Kommunen och redaren har bland annat varit oense om vilka vindstyrkor båten ska klara för att lägga till i hamnar. Bråket kulminerade i sommar när Lindbäck vägrade lägga till på Hindersön och Brändöskär. Kommunen tvingades göra akuta reparationer i hamnen på Hindersön.

Kritiken från Luleåbor och turister som antingen inte tagit sig ut i skärgården eller blivit strandsatta har varit hård.

I höst kompletteringsmuddrar kommunen hamnen i Brändöskär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om