På gångstråket vid Östermalm går Malin Landin med hunden Bejla. Hon tycker att det borde vara lite fler skräpkorgar.
– Jag slänger hundbajspåsen i skräpkorgarna, det borde finnas fler. Att det finns hundpåsar att ta på en del ställen tycker jag är bra. Ibland får man slut, men då frågar jag någon som jag möter och det brukar lösa sig.
Göran Lundbäck, med hunden Uno, tar en promenad vid Gültsauudden. "Jag slänger hundbajspåsarna i skräpkorgarna. Det finns många så det går bra. Här kring Udden är folk hyfsat bra på att plocka upp efter sig."
I handeln finns komposterbara hundbajspåsar, men hur är det? Kan man kompostera hundbajs i en sådan påse? Som det ser ut nu sorteras det hundägarna slänger som brännbart. Så vi frågar renhållningsbolaget Lumire om man får slänga hundbajspåsen i det bruna sopkärlet.
– Nej, det vill vi inte att man gör. Det är på grund av smittrisken, säger Ulf Almqvist, affärsområdeschef Lumire.
Så långt verkar det som att det bara är att bränna upp skiten, om jag får uttrycka mig lite vulgärt.
Men.
Kanske kan man gräva ner den i sin egen kompost om man har en sådan? Frågan ställdes till kommunens miljökontor. Och svaret är att det inte finns några restriktioner på egenkompost.
– Slänger man hundbajspåsar i den egna komposten gör man det på egen risk eftersom det inte finns så mycket studier på eventuell smitta. Dessutom kan de nedbrytbara hundbajspåsarna vara av olika material och ta olika lång tid att brytas ner. En del är kanske inte ens är lämpliga att slängas på komposten, svarar Elin Dejemo, miljöinspektör.
Hon tillägger att "en del rekomenderar att man i så fall komposterar hundbajset separat från sin vanliga kompost och inte använder jorden till sånt man ska äta."
Så det är nog bara att fortsätta bränna upp hundbajset. Även om det not är ett "skitbra" kompostmaterial.