Så ska landstinget minska stafettnotan

Nu stramar landstinget upp reglerna för tjänstledighet och bisysslor. Syftet är att komma åt de skyhöga kostnaderna för stafettläkare.

STOPPAS. För att sänka kostnaderna för hyrpersonal ändrar landstinget reglerna för tjänstledighet och bisysslor.

STOPPAS. För att sänka kostnaderna för hyrpersonal ändrar landstinget reglerna för tjänstledighet och bisysslor.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-06-15 20:45

– Vi har beviljat tjänstledighet på ett sätt som drabbat oss negativt. Det vi bland annat ser är att om vi beviljar tjänstledighet för någon som vill pröva ett nytt jobb så får vi problem att besätta tjänsten eftersom man inte vet om man ska få fortsätta. Där kommer vi bli striktare i bedömningen. Det ska inte heller bli möjligt att gå ner i tid för att jobba åt en annan arbetsgivare. Vidare ska man inte kunna ha en konkurrerande bisyssla som påverkar det arbete man utför åt oss, säger Veronika Sundström, landstingsdirektör.

NSD har tidigare granskat verksamheten där landstingets läkare har privata företag och extraknäcker åt andra vårdföretag och åt andra landsting på sin lediga tid.

Läs mer: Miljonaffärer som strider mot lagen

Läs mer: Chef med oredovisade företag

Läs mer: Dolda extraknäck

Det har varit ett delvis snårigt regelverk men nu bedömer Sundström att det i fortsättningen kan klassas som konkurrerande bisyssla om det inte handlar om en överenskommen samverkan kring bemanningslösningar mellan olika vårdgivare.

– Det gör jag. Det handlar även om att vi måste ta vårt ansvar för arbetsmiljön. En normal arbetsvecka är 40 timmar och det bör man hålla för att orka göra ett bra arbete.

Samtidigt använder ni systematiskt övertid åt er egen personal?

– I arbetet ingår att se över vår egen organisation och schemaläggning också. Allt hänger ihop. I grunden handlar det om att ha rätt person på rätt plats vid rätt tid.

Arbetet med att kapa kostnaderna för hyrpersonal drivs på nationell nivå via Sveriges kommuner och landsting och har pågått en tid utan märkbart resultat. NLL exempelvis skulle spara 19 miljoner i år men prognosen pekar på samma nivå som i fjol.

Efter de senaste larmrapporterna om ekonomin på landstingsstyrelsens möte kallade Veronika Sundström till ett möte med de högsta cheferna inom länssjukvården, närsjukvården, tandvården, division service och länsteknik.

Läs mer: Direktören kallar till krismöte

– Det är viktigt att vi har samsyn på läget och det blev ett bra möte. Vi arbetar hårt med att få effekt på beslutade åtgärder. Samtidigt har vi tagit fram en del nya åtgärder också, bland annat för att minska kostnaderna för taxi- och sjukresor samt läkemedel.

Till hösten ska även distansvården igång på fler orter.

– Det handlar i första hand om de orter där man har långt till sjukhusen, det vill säga Arjeplog, Arvidsjaur och Pajala. Vi ser vinsten i att patienten får tillgång till en specialistläkare i Sunderbyn via länk och slipper resa samtidigt som vi kan nyttja vår personal bättre, säger Veronika Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om