Landstingsstyrelsen beslutade på tisdagen att gå vidare med planerna, som utretts under ett antal år. Nu ska bygget projekteras och anbud tas in.
– Arbetsmiljön på psykiatrin har varit dålig under en längre tid, både för patienterna och våra medarbetare. Nu blir miljön betydligt bättre, med bland annat enkelrum för patienterna och möjlighet att skilja på patienter med olika vårdbehov, säger landstingsdirektör Veronika Sundström.
Psykiatrin vid Sunderby sjukhus bedrivs på tre olika håll i dag: dels på sjukhuset, dels i baracker vid sjukhuset och även i centrala Luleå. Nu samlar man all verksamhet på samma plats, inklusive de nya vårdplatserna för ätstörning och beroendecentrum.
Följande verksamheter ska finnas: Sluten psykiatrisk vård med totalt 52 vårdplatser inklusive vårdplatser för ätstörning och beroendecentrum, jourmottagning, ätstörningsenhet med dagvård och öppenvård, administration och stabslokaler.
Samtidigt frigör man de lokaler som psykiatrin i dag använder vid det trångbodda sjukhuset. Vad dessa ska användas till är inte bestämt, förutom att det ska vara vårdrelaterat.
Huset är på totalt 7300 kvadratmeter. Byggstarten planeras till maj 2018 och inflyttningen ska ske i december 2020.
Den ursprungliga planen var att bygga på sjukhuset på höjden, men den övergavs för ett år sedan.
– Det visade sig vara för komplicerat att bygga på huset samtidigt som man bedriver verksamhet, säger Veronika Sundström.
Satsningen på 280 miljoner är svettig att ta samtidigt som landstinget kämpar hårt med ekonomin. Någon tvekan inför beslutet fanns dock inte och beslutet var också enhälligt i styrelsen.
– Vi har ett ansvar för ekonomin, men även för medborgarnas hälsa. Det här blir en investering i hälsan, säger landstingsrådet Maria Stenberg (S), som är övertygad om att satsningen blir ett lyft för den kritiserade psykiatrin.
– Vi behöver helt enkelt göra det här. Det finns ett stort behov av att samla kompetensen och verksamheten och psykiatrin mår bra av att ligga nära den somatiska vården.
På landstingsstyrelsens möte klubbades även en ny fastighetsstrategi.
– Vi har en stor utmaning att klara de fastighetsinvesteringar vi behöver göra de närmaste åren. Vi behöver även titta på vårt lokalnyttjande och få ned behovet. Sett till hela landet är vi det landsting som har mest lokaler per invånare, säger Veronika Sundström.