Polisens utredning på SSU-härvan är på över 500 sidor och visar upp ett systematiskt fusk inom SSU Norrbotten. Men bland de många misstänkta är det bara tre som fälls. Det är tidigare ordföranden och ombudsmannen Frida Heikki, tidigare ombudsmannen och kommunfullmäktigeledamoten i Luleå, Viktoria Johansson, samt ytterligare en tidigare ombudsman. Det handlar om, två fall av bedrägeri samt ett fall av förberedelse till bedrägeri.
I förhören framgår att fusket dels har bestått i påhittade kurser och utbildningar, dels i överdrivet antal deltagare i utbildningarna samt ett systematiskt registrerande av vanliga möten som kurs. Frida Heikki uppger bland annat att pengar gått till att bedriva valrörelse på Piteå dansar och ler samt Luleåkalaset.
Under fredagen ville hon inte ytterligare kommentera domen.
– Nu vill jag fokusera på framtiden och lägga det här bakom mig, säger hon till NSD.
I en tidigare intervju med NSD uppger hon att hon ångrar sig och att hon bara följt de instruktioner som fanns inom SSU när hon kom.
Viktoria Johansson, som lämnade sin plats i Luleås kommunfullmäktige för några månader sedan, har inte gått att nå för en kommentar. Inte heller den tredje personen som dömts.
Totalt lurades landstinget och Piteå kommun på 427 775 kronor i felaktigt utbetalda bidrag mellan 2009 och 2010.
Landtingets egen utredning visar dock på att fusket går så långt tillbaka som 2004 och att den totala summan som landstinget lurats på ligger på nästan två miljoner kronor. Men på grund av preskriptionstid har åklagare Rickard Finnberg bara utrett de två aktuella åren. Efter 2011 finns inget fusk registrerat.
Tio personer som varit misstänkta i härvan frias helt.
– Det här är ju normalgraden av bedrägeri. Är det grovt kan man gå tio år tillbaka, men vid normalgrad blir det 2009, säger Rickard Finnberg.
Det spelar ingen roll att landstigets utredning visar på mer fusk?
– Det gör inte det. Det blir ju så när vi har ett personligt straffansvar. Om man har en person som man kan misstänka för grovt bedrägeri, då kan man gå tio år tillbaka i tiden. Men om det handlar om en organisation så kan jag inte lagföra den. Jag har inte på fötterna att såga vad som föregått 2009.
Landstingsrådet Kent Ögren (S) menar att de aldrig kommer att få veta vad som inträffat innan 2009.
– Min kommentar är att det här är jättetråkigt att det blev så här. Vi kan inte göra mer än vad vi har gjort nu. Och SSU har ju betalat tillbaka det som vi i vår granskning upptäckt vara felaktigt. Sen är det upp till polis och åklagare att bedöma resten, säger han.
De tre tidigare ombudsmännen döms till 40 dagsböter vardera, en summa som ligger på mellan 2 000 kronor och 2 800 kronor. Frida Heikki och den tredje tidigare ombudsmannen döms även till villkorlig dom. I och med att de tre har erkänt i ett strafföreläggande kommer det inte heller bli något åtal eller rättegång.