Så vill barnpsykiatrin bryta dystra trenden

Ett ökat patienttryck och en stor brist på barnpsykiatriker gjorde att landstinget missade miljonbelopp i bonuspengar förra året. Men hoppet finns att det dystra läget kan brytas.

SAMSPEL. Verksamheten inom barnpsykiatrin är inte bara beroende av specialister utan även av psykologer, specialpedagoger och sjuksköterskor.

SAMSPEL. Verksamheten inom barnpsykiatrin är inte bara beroende av specialister utan även av psykologer, specialpedagoger och sjuksköterskor.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2016-02-20 10:13

– Vi tycker att det ser lite bättre ut på sikt. Men visst är läget fortsatt ansträngt, säger YonasBerhan, länschef för barnsjukvården i Norrbotten.

I Norrbotten finns i dag tre specialister och 2,5 ST-läkartjänster som tjänstgör under utbildning. Berhan bedömer att behovet är 7-8 barnpsykiatriker.

– Det är svårt att få tag på specialister och vi är beroende av hyrläkare. Men vi lyckas inte ens täcka hela behovet med inhyrd personal.

Resultatet blev att Norrbotten inte klarade de två prestationsbaserade målen i vårdgarantin 2015 (se faktaruta).

– Det var precis på marginalen att vi missade. Detta trots att vi ökade antalet patientträffar. Men de statliga bonuspengarna var inriktade på att få in nya patienter medan vi av etiska skäl kan tvingats prioritera patienter som redan varit under vård och behandling. Jag skulle gissa att det handlade om 1,5–2 miljoner kronor som vi missade på verksamhetsnivå. Det är klart att det kan få konsekvenser, säger Berhan.

För att bryta läget har barnpsykiatrin bytt rekryteringstaktik.

– Tidigare har vi försökt rekrytera specialister från olika delar av landet och Europa. Men fokus måste öka på att utbilda egna barnpsykiatriker i länet. Då är chansen större att de stannar och verkar i länet.

En av dem är Jessica Lahtinen från Stockholm, ST-läkare på barn- och ungdomspsykiatrin vid Sunderby sjukhus.

– Jag och min man, som också är läkare, flyttade till Boden efter grundutbildningen. Nu trivs vi så bra att vi blir kvar här, säger Lahtinen, som först planerade att bli barnläkare men sedan bytte till barnpsykiatriker.

– Det är utmanande och väldigt intressant.

Hon menar att storleken på Sunderby sjukhus innebär många fördelar.

– Det är tillräckligt stort för att arbetet ska vara omväxlande samtidigt som klinikerna ändå har nära kontakt. Eftersom det finns både öppenvård och slutenvård får man det bästa av båda världarna.

Som ST-läkare blir hon lite av en ambassadör för Norrbotten.

– När jag kom fanns ingen ST-läkare här. Det är också så att tiden under allmäntjänstgöringen som är avsatt för barn- och ungdomspsykiatri är kort och inte ens obligatorisk så många vet inte riktigt vad det handlar om. Nu tycker jag att framtiden ser ljusare ut, säger Jessica Lahtinen.

Ytterligare en ST-läkare finns i Gällivare och dessutom en på halvtid i Kalix.

– Båda vill tjänstgöra på sina orter när de är färdiga, säger Berhan.

FAKTA

För att förbättra tillgängligheten för barn och unga med psykisk ohälsa har staten satsat 100 miljoner extra att dela på för de landsting som klarade två specifika mål i vårdgarantin: en första bedömning inom 30 dagar efter besök eller påbörjad fördjupad utredning inom 30 dagar.

Elva av 21 landsting uppfyllde båda kraven. Fem klarade inget av kraven. Norrbotten var ett av dem.

Samtidigt har barn- och ungdomspsykiatrin tagit emot fler patienter än tidigare. År 2013 var antalet besök i öppenvården 11 668 mot 12 281 år 2015. Även antalet unika patienter ökade, från 2341 år 2013 till 2830 år 2015.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om