Amanda Lorné, 23, med rötterna i Göteborg, går femte året på dataingenjörsutbildningen vid Luleå tekniska universitet. Snart ska hon och hennes studiekamrater bestämma sig för var de ska bo efter examen.
– Jag tror att det först och främst avgörs av ifall det går att få ett bra jobb. Men också beroende på var man har sitt sociala liv. Många vill flytta tillbaka efter utbildningen för att de har vänner och familj kvar hemma.
Hon trivs i Luleå och kan tänka sig att stanna, åtminstone ett tag.
Alma Gustavsson, 20 år, från Åmål, pluggar till brandingenjör, och hon är inne på samma linje.
– Det gäller att locka studenterna med jobb.
Själv är hon inte heller främmande för att bo kvar.
– Det är väldigt mysigt hemma vid Värnen, men det är mysigt här uppe också. Jag gillar vintern och att vara ute i naturen. Så absolut.
Fabian Kroner, 25 år, från Stockholm, pluggar till civilingenjör och har bara exjobbet kvar.
– Jag kan tänka mig att stanna, åtminstone i några år. Det är bra miljö, jag har lyckats skaffa vänner och det är mycket som händer. Nu är det bara att se hur länge jag klarar det innan mamma sliter mig tillbaka, säger han och skrattar.
Bra jobb efter examen, att bygga fler boenden och studentpriser på buss och badhus är hans tips för att få studenter att trivas och bli kvar.
– Kommunen kan göra mer för att få in studenterna i stadslivet, så att man inte fastnar i Porsöbubblan.
Malin Glasin, 35 år, och hennes man har återvänt till Luleå efter flera år i södra Sverige. Hon arbetar som projektledare i Luleå hamn, har ett barn och ett till på väg.
– Vi tycker att Luleå är en väldigt bra stad att bo i för småbarnsfamiljer och det finns mycket fritidsaktiviteter.
Vad behövs i en kommun för att det ska vara enkelt att vara förälder och tilltalande att skaffa barn?
– Förskolor och skolor som fungerar bra, så man känner sig trygg när man är på arbetet. Satsa på förskolan och dra ner storleken på barngrupperna.
Matilda Lövgren, 33 år, är också gravid med sitt andra barn. Hon har flyttat hit från Sundsvall och arbetar som verksamhetsutvecklare på Länstrafiken.
– Många av mina kompisar är i samma situation som jag. De vill bo här och har framtidstro, men det är svårt att bli insläppt i näringslivet trots den gröna omställningen som sker. Jag tror att många har suttit länge på sina tjänster och tycker det är jobbigt att dela med sig av makten.
Lösningen är enkel:
– Ta in oss unga på lite bättre positioner.