Av länets 14 kommuner saknar fem en övergripande strategi; Luleå, Kalix, Arvidsjaur, Övertorneå och Arjeplog.
Det är lite olika vad kommunerna kallar dokumentet. En del kallar det riktlinjer mot våldsbejakande extremism, andra kallar det handlingsplan. Luleå kallade sitt förslag för Strategi mot våldsbejakande extremism.
Lenita Ericson (S), kommunalråd, säger att de ändå har jobbat med frågan förvaltningsövergripande tillsammans med polisen.
Varför har Luleå ännu ingen strategi klar?
– Det som har hänt sedan ärendet var på gång och vi stod inför att fastställa strategin är att vi har jobbat väldigt aktivt med ett arbetssätt för att ta fram lägesbilder. Under det senaste året har det utvecklats ett väldigt bra arbete tillsammans med polisen och alla förvaltningar. Tiden har gått åt till det. Nu verkar det flyta och man har gjort en utvärdering. Så nu är det läge att komma tillbaka med det här ärendet och fastställa det i ett dokument.
Lenita Ericson tillägger att de sedan juni i år har kommunen en samordnare för våldsbejakande extremism.
På frågan hur läget ser ut i kommunen svarar hon att våldsbejakande extremism inte är ett inslag i Luleå som oroar dem.
– Vi har inte heller fått några sådana signaler från polisen att det skulle vara ett större problem.
Lenita Ericson upplever inte att det finns någon oro bland allmänheten.
– Men vi är inte naiva. Vi följer omvärlden och en lägesbild kan förändras snabbt. Vi har en beredskap om det skulle hända saker.
Hur ser den beredskapen ut?
– Om det skulle hända något är det mycket en polisiär fråga. Kommunens arbete mot våldsbejakande extremism handlar i första hand om att jobba förebyggande i arbetet med barn och unga. Där vill vi lägga det största fokuset.
Hon påpekar att det är viktigt att fånga upp signaler som kan vara grogrunden till den typen av extrema beteenden.
På frågan hur kommunen utbildar sin personal att se signalerna, svarar kommunalrådet att en stor riskfaktor är utanförskap.
– Att jobba med det är inget nytt även om konsekvenserna av utanförskap ser olika ut. Nu har vi en samhällsutveckling där det kan ta sig i uttryck i våldsbejakande extremism. Det finns rörelser i samhället som fångar upp unga som känner sig utanför och inkluderar dem.
Lenita Ericson anser att kommunens roll är att förebygga det.