Det är kalla ätfärdiga livsmedel som säljs i butiker, bland annat förpackade sallader och baguetter som har analyserats. 48 av 109 analyserade produkter visade på förhöjda bakteriologiska värden. Flera hade förhöjda värden inom flera bakteriegrupper.
- Allvarligast är förekomst av listeria. För de med nedsatt immunförsvar, till exempel personer som går i cellgiftsbehandling, kan det vara riktigt farligt, säger länsveterinär Kristina Stenlund.
Förutom förhöjt bakteriologiskt värde av listeria i 1,8 procent av proverna hittades förhöjda värden av enterobacteriaceae, i 18 procent, stafylococcus aureus, i 1,8 procent, mögelsvamp, i 1,8 procent och jästsvamp, i 34 procent.
Bakteriegrupperna salmonella och becillus cereus hittades inte i någon produkt.
För hög temperatur
Stenlund presenterade resultaten vid en presskonferens på länsstyrelsen tillsammans med Annika Eliasson, projektledare och miljöinspektör i Piteå och Pär Lundbäck, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Övertorneå.
- Förekomsten av enterobacteriaceae var dubbelt så stor i sallader jämfört med i smörgåsar, säger Annika Eliasson.
Kontrollen omfattade också kylförvaring och 11 procent av proverna visade på för hög temperatur.
- Man ska vara uppmärksam på bäst före-datum och försöka kontrollera temperaturen som kund, säger Pär Lundbäck.
Följande kommuner deltog i livsmedelskontrollen: Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Kalix, Kiruna, Luleå, Pajala, Piteå och Älvsbyn.
Sallader och baguetter under luppen
Länsstyrelsen har tillsammans med tio kommuner kontrollerat kvaliteten på vad som kallas "ätfärdiga livsmedel".Av totalt 109 prover visade 44 procent på förhöjda bakteriologiska värden.- Inget var otjänligt utan tjänligt med anmärkning, säger Kristina Stenlund.
Foto: Kerstin Carlsson / SCANPIX
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!