Sällsynt hackspett "invaderar" Norrbotten

Norrbotten har "invaderats" av den mycket sällsynta arten vitryggig hackspett. Nu vill ornitologen Per Sandberg att alla norrbottningar ska hålla ögonen öppna och rapportera in observationer.

SÄLLSYNT GÄST. Just nu är det många vitryggiga hackspettar i Norrbotten. Ornitologen Per Sandberg vill ha hjälp med observationer. Den här bilden är tagen i Luleå av Lars Sandberg, Öjebyn.

SÄLLSYNT GÄST. Just nu är det många vitryggiga hackspettar i Norrbotten. Ornitologen Per Sandberg vill ha hjälp med observationer. Den här bilden är tagen i Luleå av Lars Sandberg, Öjebyn.

Foto: Lars Sandberg

LULEÅ2015-11-10 09:37

– Helt plötsligt sitter den där på ditt fågelbord. Det är viktig information för framtiden och därför går vi ut med ett upprop nu, säger Per Sandberg, medlem av den regionala Vitryggsgruppen som startades 2010 i syfte att stödja Naturskyddsföreningens Projekt Vitrygg.

Den vitryggiga hackspetten är ganska lik den mindre och den större hackspetten (se faktaruta).

– Säkra kännetecken är storleken, att den har en mycket kraftig näbb och svarta streck på buken. Den mindre hackspetten är inte större än en sparv eller fink. Fotografera gärna, t.ex. med en mobiltelefon. Bra att tänka på, för att behålla dem vid en matning, är att de sägs föredra ryggspäck från gris, vilket kan fästas upp med litet hönsnät, säger Per Sandberg.

När vi talar om invasion så handlar det om fyra observationer som gjordes inom ett dygn under förra veckan i Boden, Siknäs, Luleå och Piteå.

– Observationerna gjordes av ornitologer. Då kan man ju bara tänka sig hur många vitryggiga hackspettar som fanns i Norrbotten den dagen. Och många av dem kan fortfarande vara kvar.

Senaste gången Norrbotten "invaderades" var 2008. Tecknen på stora rörelser av den utrotningshotade hackspetten kommer först från Finland.

– De flyttar mot nordväst, från sina häckningsområden i sydöstra Finland. Vi tror att rörelserna inträffar när det blir för många individer i samma område. De ger sig av för att hitta mat och nya boplatser.

Den vitryggiga hackspetten är mycket sällsynt.

– När räddningsaktionerna inleddes på 1980-talet fanns det 20-30 par vardera i Sverige och Finland. Nu är vi nere på 1-2 par som häckar varje år i Sverige medan finländarna har ett hundratal.

Anledningen till att arten kraschat är att skogsbruket skapat brist på lövträdsrika miljöer, enligt Per Sandberg.

– Det är lövträden och den sumpiga skräpskogen som är deras livsmiljö, och det måste vara 100-400 hektar sammanhängande biotop.

Faktum är att det fanns ett häckande par i Luleåtrakten 2010–2012.

– Tyvärr kom en mård till det stället och det är den vitryggiga hackspettens värsta fiende. Men en observation av en hane gjordes i samma område i våras och vi hoppas nu att det ska komma en hona och att det ska bli en ny häckning. Det är ett jättefint område och mården är borta.

Observationer ska mejlas till: vitryggbd@gmail.com.

KÄNNETECKEN

Det finns ett tiotal olika hackspettsarter i Sverige. Den större hackspetten, den mindre hackspetten och den vitryggiga hackspetten är relativt lika varandra. De är svarta, vita och har lite rött på något ställe. Den mindre hackspetten är inte större än en sparv eller fink. De mest markanta skillnaderna mellan den stora och den vitryggiga är att den vitryggiga har mörka streck på buken och vit bakrygg, medan den stora har helt svart rygg med vita skulderpartier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om