Samarbete ger stark fristad för kvinnor

Norrbotten har saknat ett förstärkt skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och deras medföljande barn. Nu blir det verklighet i Luleå, tack vare ett brett samarbete.

SAMARBETE. Anneli Granberg, landstinget, har varit delaktig i projektet för att starta ett förstärkt skyddat boende.

SAMARBETE. Anneli Granberg, landstinget, har varit delaktig i projektet för att starta ett förstärkt skyddat boende.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2015-10-06 17:51

Det är landstinget, Norrbottens samtliga kommuner, polisen och åklagarmyndigheten som gått samman och skapat förutsättningarna för en stark fristad från våld.

Skyddade boenden ligger på kommunernas ansvar. De finns också i olika utsträckning, men det här boendet har förstärkt skyddsklass (se faktaruta).

Det är också kommunerna som är huvudman. Satsningen kan jämföras med det beroendecenter som skapats i Sunderbyn, med skillnaden att där är landstinget huvudman.

– Tillsammans blir vi starka när vi gör den här typen av överenskommelser och jobbar över gränserna. Det känns bra att vi kan få till ett bättre omhändertagande för våldsutsatta kvinnor i Norrbotten. Det är en viktig satsning, säger Anneli Granberg, chef för hälso- och sjukvårdsenheten vid landstinget, som är en av de som varit delaktig i förarbetet kring skyddat boende.

På landstingsstyrelsens möte förra veckan togs beslutet i politisk enighet. Landstingets bidrag blir att finansiera en tredjedels tjänst som länssamordnare för samverkan mot våld.

– Det ska vara försett med säkerhetsdörr och säkerhetsfönster och ha ett larm som är kopplat till polisens anrop. Arbetet med att hitta lämplig lokal och iordningställa den sätter igång nu. Målet är att öppna boendet nästa år någon gång, säger Anneli Granberg.

Tidigare har kvinnor under extra starkt hot skickats till andra län, där boende av hög skyddsklass funnits.

– Nu behöver man inte flytta kvinnorna och barnen så långt och det är ju en vinst. Men egentligen är det ju mannen som slår som man skulle vilja flytta, säger Anneli Granberg.

Förstärkt skyddat boende

FAKTA

Boendet i Luleå ska ha nio heldygnsplatser och minst sex anställda. Boendet är tänkt som ett korttidsboende. Sedan ska kommunerna ta över.

Kommunerna står för grundfinansieringen på tre miljoner. Kommunerna betalar vidare 2500 kr/dygn som någon kvinna från kommunen nyttjar boendet. Blir det överskott så minskas grundfinansieringen nästa år.

Landstinget bidrar med 0,3 tjänst.

Boendet ska vara i bruk någon gång under 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om