Samtal på arbetstid – landstingets utmaning till företagen

Landstinget vill att fler norrbottningar ska infinna sig till hälsosamtal. Därför utmanar man nu länets arbetsgivare.

UTMANAD. SSAB är en av de arbetsplatser som landstinget kommer vända sig till för att personalen ska få gå på hälsosamtal på arbetstid.

UTMANAD. SSAB är en av de arbetsplatser som landstinget kommer vända sig till för att personalen ska få gå på hälsosamtal på arbetstid.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2016-05-11 09:59

– Vi i landstinget låter vår personal gå på hälsosamtal på arbetstid och vi vill att fler företag följer efter för att fler ska använda sig av möjligheten och för att vi ska nå ut på ett bättre sätt, säger Veronika Sundström, landstingsdirektör.

Huvudmålet är de mansdominerade arbetsplatserna inom industrin, exempelvis SSAB och LKAB.

– Våra undersökningar visar att män i länet har en betydligt lägre förväntad livslängd än i södra Sverige. Om vi fortsätter leva som nu skiljer det åtta år i förväntad livslängd mellan en pojke som föds i Haparanda och en pojke som föds i Danderyd. Vi har mycket att vinna på att arbeta förebyggande för att upptäcka risker för ohälsa, säger Veronika Sundström.

Norrbotten har en av landets högsta insjuknande och dödlighet i hjärtinfarkter bland både män och kvinnor.

Alla norrbottningar erbjuds ett hälsosamtal vid sin hälsocentral det år de fyller 30, 40, 50 och 60 år. Ett arbete som landstinget i Norrbotten intensifierade för 1,5 år sedan.

– Vi är inte nöjda med utfallet hittills. Det är väl så låg frekvens, tycker vi. Samtidigt tar det tid att jobba in nya satsningar, säger Veronika Sundström.

Arbetet med hälsosamtal har sin förebild i Västerbotten där man under 20 års tid arbetat efter modellen och nått goda resultat.

Hälsosamtalen utförs av personal som fått särskild utbildning. Deltagaren får råd och stöd hur de kan förändra sina levnadsvanor och vilka åtgärder som påverkar hälsan positivt. Besöket kostar 200 kr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om