Jordbruksverket backar – Sandra firar: "En lättnad"

Jordbruksverket backar från ett kritiserat förslag om nya regler för sällskapsdjur, meddelar man i ett pressmeddelande. 
– Vi blev jätteglada, berättar Sandra Lundberg Eriksson som tillsammans med sambon Andreas Lindgren föder upp kaniner utanför Luleå.

Nu kan Sandra Lundberg Eriksson, kaninuppfödare, med lättnad ta emot de nya kullarna som kommer i vår. "Fyra honor är dräktiga och jag skulle tro att den första kullen kommer nästa vecka".

Nu kan Sandra Lundberg Eriksson, kaninuppfödare, med lättnad ta emot de nya kullarna som kommer i vår. "Fyra honor är dräktiga och jag skulle tro att den första kullen kommer nästa vecka".

Foto: Viktoria Berglund

Luleå2025-03-21 10:35

Hon och sambon gick i tankar om att mest troligt måsta avliva ett par av sina 12 kaniner om reglerna börjat gälla. Sandra Lundberg Eriksson har brunnit för sin hobby som kaninuppfödare sedan 2020 och reagerade med fasa när Jordbruksverket förra veckan kom med förslag på nya regler för bland annat kaniner, marsvin och tamhöns.

undefined
Sandra Lundberg Eriksson, kaninuppfödare, är lättad över att Jordbruksverket drar tillbaka sitt förslag. Det skulle baldna nnat innebära att kaniner ska ha ett boutrymme på tio kvadratmeter, från att idag ha knappt två. "Jag tyckte det lät rimligt att öka utrymmet, men tio kvadrat är ju mer än en häst ska ha tillgång till".

Ett av förslagen var att djuren skulle få mer yta att röra sig på. Exempelvis föreslogs kaniner ha tio kvadratmeter att röra sig på, till skillnad från knappt två idag.

– Jag tror det är utrymmet och att det blir för svårt att uppfylla de kraven som fått folk att reagera så starkt. För oss hade det inneburit att en byggnad på åtminstone 40 kvadrat hade behövt byggas, berättar Sandra.

undefined
Lisa och bella är Sandra Lundebrg Erikssons barns kaniner.

En kanin har med dagens regler rätt till ett livsutrymme på minst 60 gånger 120 centimeter, Sandras kaniner bor på 90 gånger 140 centimeter.

– Jag har även testat ha kaniner i stora hästboxar, men det är inte alla som trivs där. Många kaniner blir stressade och oroliga när utrymmet är för stort. Jag kan förstå att man vill öka ytorna, men kanske lite mer successivt? 

undefined
"Förslaget har skapat oro och ilska", säger Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin.

Kritiken mot förslaget har på många håll varit stor – och nu meddelar Jordbruksverket alltså att man "gör ett omtag".

"Syftet med remissen var just att få in synpunkter brett. Men reaktionerna blev mycket större än vi förväntade oss, och förslaget har också skapat oro och ilska. Det ger inga bra förutsättningar att komma vidare", säger Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin i ett pressmeddelande.

I rollen som kaninuppfödare är Sandra med i flera grupper och sammanhang på nätet där kaniner är det stora ämnet.

– Det var många som firade i går kväll märkte jag. Det är en stor lättnad.

undefined
Nyfiken i en strut tittar Fia ut.

Jordbruksverket understryker emellertid behovet av att ta fram nya regler, då det nuvarande regelverket är nästan 30 år gammalt.

"Vårt mål är att ta fram föreskrifter som är bra för både människor och djur. Tyvärr ser vi utifrån reaktionerna att det finns många missförstånd kring förslaget, och vi bedömer att vi behöver vara tydligare och arbeta ännu mer med dialog och förankring innan vi kan presentera ett nytt förslag", meddelar Annett Kjellberg, avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning i pressmeddelandet.

undefined
Sandra Lundberg Eriksson, kaninuppfödare

 

undefined
Sandra Lundberg Eriksson, kaninuppfödare

 

undefined
Sandra Lundberg Eriksson, kaninuppfödare
Det slopade förslaget

Så här såg förslaget från Jordbruksverket ut om storlek på bur för några av djuren:

Kaniner ska ha en boyta på minst 10 kvadratmeter. Vid grupphållning minst tre kvadratmeter per djur.

Marsvin ska ha en boyta på minst 3 kvadratmeter – eller minst en kvadratmeter per djur vid grupphållning.

Sköldpaddor som är mellan 15 till 30 centimeter ska ha en boyta på minst fyra kvadratmeter.

En salamander som är mellan tio till 20 centimeter ska ha en boyta på minst en halv kvadratmeter.

En fågel som är mindre 25 centimeter ska ha en boyta inomhus på minst fyra kvadratmeter – eller en halv kvadratmeter per fågel vid grupphållning, plus yta utomhus.

Tamråtta ska ha en boyta på minst 3 kvadratmeter – eller minst en halv kvadratmeter per djur vid grupphållning.

Guldhamster och dvärghamster ska ha en boyta på minst 0,75 kvadratmeter – eller minst 0,18 kvadratmeter per djur vid grupphållning.

En orm som är mindre än 100 centimeter ska ha en boyta på minst 0,75 kvadratmeter.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!