Sarah Mohammad besöker Luleå idag

I dag kommer Sarah Mohammad till Luleå. Hon är en av grundarna av Glöm aldrig Pela och Fadime och ska vara moderator på länsstyrelsens första stora konferens om hedersrelaterat våld och förtryck.

"De flaggar för att de har fler unga flickor som de får kännedom om att de säljer sexuella tjänster", säger Sara Avander, länsstyrelsen, om kartläggningen av Norrbottens kommuner.

"De flaggar för att de har fler unga flickor som de får kännedom om att de säljer sexuella tjänster", säger Sara Avander, länsstyrelsen, om kartläggningen av Norrbottens kommuner.

Foto: Lena Tegström

LULEÅ2019-05-21 10:15

Sarah Mohammad har stor erfarenhet av att möta den berörda målgruppen och jobbar intensivt för att öka stödet och skyddet för de utsatta.

Sara Avander, jämställdhetssamordnare på länsstyrelsen, jobbar med regeringsuppdraget att våld mot kvinnor ska upphöra. Det inbegriper kvinnomisshandel, sexuellt förtryck mot kvinnor, våld i nära relation, prostitution, människohandel och hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vissa frågor blir självprioriterade för att behovet ser ut som det gör och hedersvåldet är en av de frågorna.

Länsstyrelsen har fått i uppdrag att bygga upp ett resurscentrum för hedersutsatt i Norrbotten. Startskottet i det arbetet var att samla på sig kunskap om läget i länet. Länsstyrelsen har tillsammans med Kommunförbundet därför under vintern gjort en kommunkartläggning.

– Vid besöken i kommunerna frågade vi om antalet aktuella ärenden inom socialtjänsten, skolan, polisen och övriga civilsamhället. Det finns 150 kända hedersärenden i Norrbotten. En del kan vara aktuella både hos socialtjänst och polis, men det perspektiv man mer behöver ha med sig är mörkertalet när det gäller hedersvåld, säger Sara Avander.

De har samtidigt frågat om vilket behov som finns i länet och som en röd tråd efterfrågas kompetenshöjning.

– Man känner sig osäker i de här frågorna och har varit ganska konkret, det handlar exempelvis om riskbedömningar och man vill veta hur man jobbar med familjer utan att det blir farligt för någon. För gör man fel kan det gå riktigt illa.

På flera håll har man även lyft könsstympning; hur man ska bemöta, jobba och prata med gruppen som är könsstympade. Könsstympning är en del av hedersvåldet eftersom det syftar till att kontrollera flickornas sexualitet, vilket är grunden i ett hedersförtryck.

Tvångsäktenskap är också en del av det förtrycket och det finns sex aktuella ärenden hos polisen. Sara Avander är noga med att påpeka att numerären är en sanning med modifikation.

– Alla ärenden rubriceras inte som tvångsäktenskap, utan kan rubriceras som misshandel eller grov kvinnofridskränkning. Tvångsäktenskap kan vara en del i det.

Sara Avander känner själv till betydligt fler fall, än de sex ärendena hos polisen, som inte har polisanmälts.

Konferensen genomförs i Luleå. Alla 150 deltagarplatser är bokade.

Nationella kompetensteamet mot hedersvåld ansvarar för förmiddagen. De kommer tala om sin verksamhet och vilka ärenden de får in. Anissa Mohammed Hassan, som är sakkunnig, kommer att prata om könsstympning,

På eftermiddagen blir det regionalt innehåll. Norrbottens länsstyrelse kommer presentera sin kartläggning om behov och kompetens.

– Vi ska också diskutera vad vi gör med resultatet och hur vi ska jobba vidare, säger Sara Avander.

En av de saker som kom fram i samband med kartläggningen är att kommunerna efterfrågar mobila tekniska lösningar för att det ska bli en regional verksamhet, som alla kan ta del av.

Det finns en arbetsgrupp med olika aktörer som ska konkretisera det nya resurscentret. Dagen avslutas med paneldebatt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om