I handlingarna beskrivs hur BDX och Ekobrottsmyndigheten misstänker att miljonerna under åren 2019–2023 har slussats mellan de olika bolagen via ett utstuderat upplägg.
Den förre BDX-chefen har skickat ordrar från BDX på påhittade jobb till Roger Åströms båda bolag Kusttrafik i Piteå och Roger Åströms åkeri. Enligt tidigare uppgifter handlar det om över 900 bluffakturor till ett värde av nästan 66 miljoner kronor, vilket motsvarar drygt 82 miljoner kronor inklusive moms.
Enligt de nya uppgifterna omfattar misstankarna nu totalt 98 miljoner kronor inklusive moms.
49,9 miljoner kronor har därefter slussats till ett bolag som tillhör en Luleåföretagare inom maskin- och entreprenadbranschen. Detta genom att företagaren i 60-årsåldern har skickat falska fakturor till Åströms bolag.
Hans företag är försatt i konkurs sedan 16 januari. Omsättningen för åren 2019-2023 är på totalt drygt 53 miljoner kronor.
Luleåföretagaren, som alltså har fungerat som en slags mellanhand i storsvindeln, har därefter fört över två miljoner till egna konton.
En stor del av resterande belopp har sedan överförts till två bolag som tillhör BDX-chefen. Dessa bolag har de aktuella åren haft en omsättning på cirka 42,5 miljoner kronor.
Advokatfirman Ståhl beskriver i advokathandlingarna en "reell risk" för att både toppchefen och Luleåföretagaren gömmer undan tillgångar inför en eventuell kommande skadeståndsprocess.
I handlingarna konstateras också att härvan har skapat stor medial uppmärksamhet, vilket BDX befarar ökar risken ytterligare för att de huvudmisstänkta försöker undanskaffa stora egendomar.
Anmärkningsvärt är hur höga belopp som BDX ombud vill ha frysta.
Tidigare i år har tingsrätten beslutat att frysa tillgångar för BDX:s förre ordförande Roger Åström på 38 miljoner kronor, utöver de sju miljoner kronor som hans bolag tidigare har belagts med kvarstad på.
Den 27 januari ansökte BDX:s advokater om att tingsrätten interimistiskt skulle besluta att frysa ytterligare tillgångar för de två andra huvudmisstänkta i penningtvättshärvan.
Ansökningarna avslogs av tingsrätten. Totalt handlade det om 82,2 miljoner kronor i kvarstad för den förre toppchefen i Luleå samt 49,9 miljoner kronor för Luleåföretagaren. Tingsrätten motiv var att den inte ansåg att det förelåg "fara i dröjsmål".
De ordinarie kvarstadsförhandlingarna kommer nu att hållas den 6 och 10 februari.
Den förre chefen har tidigare belagts med kvarstad på fem miljoner kronor personligen, och 27 miljoner kronor på sina två bolag. Lägger man till 82 miljoner kronor blir det värden för 114 miljoner som ska frysas.
Luleåföretagaren har tidigare belagts med kvarstad på två miljoner kronor personligen, och 15 miljoner kronor på sina två företag. För ett av företagen har kvarstaden på drygt sju miljoner kronor dock hävts. Återstår gör värden på tio miljoner kronor som redan är frysta, och nu vill alltså BDX ombud frysa ytterligare 49,9 miljoner kronor.
Lägger man till de 45 miljoner kronor som belagts med kvarstad i Roger Åströms bolag är det värden för cirka 220 (!) miljoner kronor totalt som ska säkras hos trion, enligt BDX advokater.
Sedan tidigare finns belopp på 6,5 miljoner kronor frysta hos en man och en kvinna som är anhöriga till den förre BDX-chefen.
Advokatfirman lägger locket på när det gäller ytterligare kommentarer.
"Ärendet är i en känslig fas och vi kommer därför inte kommentera något förrän efter kvarstadsförhandlingarna", skriver Kristoffer Ståhl i ett mejl.
Inte heller kammaråklagare Nina Stenberg vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå vill låta sig intervjuas.
"Jag har inga kommentarer till detta idag med hänsyn till förundersökningssekretessen", skriver Nina Stenberg i kort mejlsvar.
Vi har även förgäves sökt kommentarer från toppchefens advokat Anna Melander samt Lisa Länta, som företräder Luleåföretagaren i 60-årsåldern.
Totalt är sju personer misstänkta i utredningen där rubriceringarna är grovt penningtvättsbrott, grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman.
Samtliga har förnekat brott.