Försäkringsbolaget Trygg Hansa har tillsammans med undersökningsföretaget Novus kartlagt vattenvanorna hos 4 465 personer i åldrarna 18 – 79 år. Det är många som inte tror att de skulle klara sig så bra vid en olycka. En av fem säger att de inte skulle klara av att falla i vattnet, få huvudet under ytan och sedan simma 200 meter, varav 50 på rygg – det simtest som måste klaras av för simborgarmärket.
Tio procent tror inte att de skulle kunna hålla sig flytande i tio minuter.
– I snitt tar det tio minuter för räddningstjänsten att komma fram. Om du inte kan simma är det jätteviktigt att du kan hålla dig flytande, säger Anna Svärd på Trygg Hansa.
Fler män än kvinnor är säkra på att de skulle klara ”simtestet”. Samtidigt var 116 av de 137 personer som drunknade förra året män.
NSD åkte ut till Hertsö badhus där en grupp barn från årskurs 1 på Ängsskolan badade. Det får de göra varannan vecka. Åttaåringarna Alma Nilsson Lampa, Emilia Bergsjö Löf och Alva Alkeby simmade som fiskar i vattnet.
– Jaaaa! svarade de i kör på frågan om de kan simma 200 meter, varav 50 på rygg och hålla sig flytande.
Alva Alkeby berättar också att hennes familj har en stuga på Kälkholmen i Luleå skärgård och att hon brukar hoppa i vattnet från båten fast vattnet är jättekallt.
– Jag kan falla i kallt vatten och ändå klara mig.
Alma Nilsson Lampa säger:
– Och jag brukar vara i Alvas stuga och hoppa i kallt vatten med henne. Vi klarar oss!
Emilia Bergsjö Löf säger:
– När vi är här så hoppar vi ibland i vattnet direkt efter att vi har duschat varmt. Då känns vattnet kallt.
Badmästaren i Hertsö badhus, Hans Funck, vill trots allt poängtera att det är svårare att klara av att simma och hålla sig flytande i riktigt kallt vatten.
– Då är 200 meter en lång sträcka och att hålla sig flytande i tio minuter är lång tid i fyrgradigt vatten. Det handlar också om hur man är klädd. Jag vet inte om man överlever tio minuter i fyra grader i badbyxor.
Han pekar på ett ”isflak” som står lutat mot en vägg i badhuset och säger:
– På våren har vi träning i att ta sig upp på ett isflak. Från årskurs 3, när alla barn beräknas ha blivit simkunniga, tränar vi klädsim.
Hans Funck påpekar att flytväst och flytoverall är bra att ha.