”Sista tiden i nian skulle ju vara den bästa”

Mitt i betygsstressen i nian fick Mandeeq Samatar och hennes vänner beskedet att deras skola hade brunnit. Första reaktionen var ilska, men nu håller de på att finna sig still rätta i nya provisoriska lokaler.

Fredrik Johansson berättar att det har gått förhållandevis smidigt att inrätta sig i de nya lokalerna. Men något som saknas är klädhängare.

Fredrik Johansson berättar att det har gått förhållandevis smidigt att inrätta sig i de nya lokalerna. Men något som saknas är klädhängare.

Foto: Ulrika Vallgårda/Frilans

LULEÅ2018-05-09 05:00

Några elever saknar fortfarande bord i klassrummet, men alla har åtminstone stolar att sitta på när Norrbottensmedias reporter hälsar på i Björkskataelevernas lånade lokaler inne centrum.

– Det är ganska jobbigt att vara utan möbler. Det går inte att skriva så ordentligt. Men jag tror att vi ska få bord i eftermiddag, säger Hannes Hietaniemi i sjunde klass.

På morgonen har niorna haft nationella prov i matematik. Mandeeq Samatar i 9C, har just blivit färdig och kommer ut i korridoren.

– Det gick ganska bra, berättar hon, men hennes möjligheter att förbereda sig har inte varit optimala.

Det var dagen före hennes födelsedag och hon höll på att förbereda en liten fest när en kompis ringde och berättade vad som hade hänt.

– Jag trodde inte på henne först men så gick jag in på nyheterna och såg att det stämde. Jag blev jättearg. Det var helt idiotiskt att göra så mot vår skola.

Hon hade flera inlämningsuppgifter och behövde förbereda sig för nationella proven.

– Det blev fett stressigt för mig. Varför skulle det här hända just nu? Vi har ju gått i Björkskataskolan i tre år och man vill att den sista tiden ska vara den bästa. Och så är det andra som förstör det för en.

Eftersom skolan var inställd förra veckan tror hon att provresultatet kanske blev något sämre än vad det hade kunnat bli.

– Vi skulle ju öva på gamla nationella prov, men nu fick vi inte den tiden.

Kompisen Yiran Zhou fick veta nyheten av Mandeeq via snapchat.

– Jag tänkte på hur det skulle bli med våra lektioner och med avslutningen och var skulle vi ha hemkunskapen och andra sådana roliga ämnen. Men sedan blev jag väldigt imponerad över hur väldigt snabbt de har fixat allting, säger hon.

Klasskamraten Måns Hedlund är ganska säker på att nationella provet trots allt gick som han hade hoppats.

– Jag var väl förberedd. Jag vill gå tekniskt program på gymnasiet, så matte och fysik är två ämnen jag satsar ganska hårt på, berättar han.

Måns tycker att det är lite besvärligt att behöva ta bussen till skolan varje morgon, men att lokalerna annars är helt ok.

– Det är ju inte som på Björkskatan – det är lite mer instängt och inte lika bra luft. Men det är fräscht och rent, så det är en bra plats att vara på medan skolan saneras, säger han.

– Det kan vara en bra förberedelse inför gymnasiet att gå inne i stan, tillägger Yiran Zhou.

Det finns också ett litet spänningsmoment i att utforska och upptäcka det nya huset.

– Det är så många rum så man kan gå runt och låtsas att man är i en skräckfilm. Så det är ändå kul, säger Mandeeq.

Skolkökspersonalen har fått lösa utmaningarna efter hand.

– Vi lagar inte mat, utan den får vi ta från Tuna. De två första dagarna har vi fått servera kall mat, berättar Katarina Isaksson som håller på att ställa fram lunchen.

Någon möjlighet att diska finns inte, så de använder plasttallrikar och plastbestick.

Läraren Fredrik Johansson tycker att det har gått förhållandevis smidigt.

– All dokumentation och allt som har med betygssättning att göra finns lagrat digitalt på Edwise, så det är ju tur, och imorgon ska vi få igång nätverket, säger han.

Hur reagerade du när du fick beskedet?

– En kombination av chock och att man blir förbannad och att det känns jättetråkigt. Jag har jobbat 18 år på Björx, så det är ju hemma på något sätt. Men nu tycker jag att alla är optimistiska och positiva igen när vi har börjat kunnat ha eleverna i bra lokaler, säger han och får medhåll av lärarkollegan Lena Kempén:

– Jag är imponerad över hela Björx-andan, hur alla har frångått sina vanliga sysslor och fixat det här. Och eleverna tar det också väldigt bra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om