Situationen är akut

Patienter i korridorer och långa väntetider har blivit vardag på akuten vid Sunderby sjukhus.
Samtidigt som akuten får fler patienter har personalstyrkan inte ökat och man måste spara.
- Arbetssituationen blir värre och värre, säger Erica Ohlsson, vice ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.

Erica Ohlsson, vice ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.

Erica Ohlsson, vice ordförande i Vårdförbundet Norrbotten.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2011-12-17 09:22

På akutmottagningen på fredagen sitter en handfull patienter i väntrummet. Några ligger på sängar i korridorerna. En vanlig dag på jobbet. 22 patienter i de 13 undersökningsrummen och fyra sängväntrummen. Sängväntrummen är avskilda endast med draperier.

Eva Wanler, 81, har kommit in klockan 09.30 för att ryggen krånglar. Klockan 14.15 ligger hon på en säng i korridoren och väntar på att få åka iväg till en avdelning.

- Jag har haft min svärson här som sällskap. Doktorn var hemskt fin och har tagit hand om mig. Det tar ju tid med röntgen och sådant, de gör nog det de kan för att det ska gå fort, säger hon.

Når inte målet
Akutmottagningen klarar inte landstingets mål för hur länge patienterna ska behöva vänta. Målen är att 80 procent av patienterna ska få träffa en läkare inom 30 minuter och 90 procent ska vara klara inom 180 minuter.

- Vi är långt därifrån. Cirka hälften träffar läkaren inom 30 minuter och 65 procent är klara inom 180 minuter, säger Johan Strömbäck, enhetschef på akuten.

För Jaana Palomaa blev besöket på akuten en 13-timmars historia när hon i måndags åkte in eftersom hennes blodprov, som togs på vårdcentralen, indikerade att hon kunde ha en blodpropp i lungan.

- Jag kom dit vid 12-tiden på dagen och fick träffa läkare efter en timme ungefär. Sedan fick jag vänta till halv ett på natten innan jag fick göra EKG och sedan fick jag beskedet att jag inte hade någon propp. Det var väldigt obehagligt att sitta så länge och vänta. Jag fick inte äta heller, så jag åt ingenting på 17 timmar.

- Jag reagerade när det kom in en man som hade ont i bröstet och sade att han trodde att han hade hjärtinfarkt. Han fick vänta 40 minuter innan han fick träffa läkare. Han satt bredvid mig i en stol och flåsade, jag tänkte han dör när som helst. Det kändes riktigt illa. Det är inte så här det ska fungera.

Fler och fler patienter
Strömbäck beklagar de långa väntetiderna och säger att en bedömning och prioritering görs när patienterna kommer in. Livshotande tillstånd tas omhand på direkten.

Vid Sunderby sjukhus har antalet patienter på akuten ökat med nästan 3 500 mellan åren 2007 och 2011.

Johan Strömbäck säger att man inte fått ökad budget. Tvärt om har man sparkrav att klara.

- Vi är duktiga på att lösa problemen och göra vården patientsäker. Men det är inte alltid vi kan ta raster och den tunga arbetsbelastningen ökar samvetsstressen, säger Erica Ohlsson.

FAKTAAntalet patienter på akuten i Sunderbyn

? 2007 24 580

? 2008 24 992

? 2009 26 079

? 2010 26 984

? 2011 28 000

Fotnot: 2011 års siffror är en uppskattning för de två sista månaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om