– I värsta fall kan vi bryta avtalet. Det är en juridisk bedömning. Vår åtgärd måste vara proportionerlig till händelsen, säger Katarina Norén.
Läs mer: Sextrakasserades - nu synar hon nolltoleransen på isbrytaren
Hon beklagar den upplevelse som Elsa Hatz Grandin fått av sjöfartsbranschen, men säger att Sjöfartsverket inte sett utredningen av händelsen.
– Viking supply ships påstår att utredningen är klar, men vi har inte sett den och vi har inte rätt att begära ut den. Däremot har vi begärt ut en handlingsplan och den väntar vi på, säger Katarina Norén.
Hon säger att det skulle vara lättare för Sjöfartsverket att göra en bedömning av händelsen efter en polisutredning.
– Då skulle vi kunna göra en bedömning om det som hänt är tillräckligt allvarligt för att bryta avtalet.
Elsa Hatz Grandin har gjort en polisanmälan, men har fått beskedet att förundersökningen kommer att dra ut på tiden.
Vad gäller det mejl om den tystnadsförbindelse som Elsa Hatz Grandin lurades att skriva på och som en chef på Sjöfartsverket raderade är Katarina Norén förlåtande.
– Han gjorde ett jättemisstag. Det stod ju i mejlet att han skulle radera det och då gjorde han det. Han borde ha vetat att så gör man inte på en myndighet, men medarbetare får göra misstag. Det måste man få göra.
Raderade han mejlet för att det är så här sexuella trakasserier brukar hanteras?
– Om du läser mejlet noga kan du se att han kanske inte borde inse att det hade tecknats ett avtal som var hemligt. Det uttrycks bara på ett sånt sätt att det här var åtgärdat. Vi har absolut ingen sådan hantering där vi tecknar hemliga överenskommelser. Det skulle vara att bryta mot offentlighetsprincip och lagar.