Båda är utbildade sjuksköterskor och upplever att de befintliga resurserna inom regionen inte täcker behovet i den palliativa vården. De menar också att avståndet till närmaste hospice i Umeå är alldeles för långt.
– Alla vill inte bo på sjukhus och du ska ha rätt till specialiserad palliativ vård även utanför sjukhuset. Vi har specialiserad vård för väldigt mycket annat och det här tycker jag är en stor gråzon som inte riktigt funkar, säger Sarah Svensson.
Sedan 2023 har de utvecklat sin idé om ett hospice i Norrbotten.
Dels har de lyft frågan hos företrädare för Kristdemokraterna i Region Norrbotten, som lämnade in en motion där de föreslog att utreda möjligheten om ett hospice i Norrbotten. Men den avslogs med motiveringen att det var ett mer ojämlikt alternativ än att utveckla och förbättra nuvarande struktur.
De har även bjudit in flera chefer inom regionen till ett möte, men enbart ett fåtal dök upp, berättar de.
Mötet landade i ett förslag om ett korttidsboende med integrerade hospiceplatser. Något Svensson och Arhimaa Wärn menar skulle bli långt ifrån den verksamhet de vill eftersträva.
– Då försvann vår värdering, våra ideal och hur vi har tänkt bygga upp det här. Vi jobbar ju inom verksamheten och vet hur det skulle se ut, det blir ett korttids, säger Svensson.
Kontakten med kommunerna Luleå, Kalix och Piteå har, enligt dem, varit positiv.
– De har till och med varit så pass intresserade att de sagt att det finns lediga lokaler, säger Arhimaa Wärn.
Samtidigt menar de att regionen måste vara med på tåget för att det ska bli möjligt att starta ett hospice.
– Vi måste ha med regionen för att kunna få en fungerande verksamhet, både med läkare och med platser. Det är i stort sett omöjligt utan dem, säger Sarah Svensson.
Vid kontakt med regionstyrelsens ordförande Anders Öberg (S), hänvisades de vidare till de chefer inom regionen de redan sökt men inte fått svar av.
– Han uppskattade kontakten men hänvisade vidare till dialog med verksamhetsledningen och divisionsledningen, säger Hannah Arhimaa Wärn.
Nu önskar de svar på varför det inte går att ta deras förslag vidare.
– Vi vet att avstånden gör att ett hospice på ett ställe är en utmaning för Norrbotten. Det är många gånger som vi ser att närheten är viktigare än att det är på ett specifikt ställe, säger Anders Öberg (S) och hänvisar till diskussionerna som uppstod gällande de medicinska vårdplatserna i Jokkmokk förra sommaren.
– Dessutom har vi tillsammans med Norrbottens kommuner en palliativ plan för hur vi ska jobba med palliativ vård, för att möjliggöra att de flesta som önskar ska få vård nära där man bor.
Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör, var en av de som inte närvarade vid mötet. Men menar att det är positivt att några representanter från regionen kunde delta. Hon säger att hon även är öppen för en framtida dialog.
– Jag kan absolut träffa dem, och bara för att det mötet inte fungerade betyder inte det att jag inte är intresserad att ta del av goda idéer, säger hon.
Skulle det finnas en möjlighet att starta ett hospice i Norrbotten i framtiden?
– Jag kan inte svara på den frågan just nu, sen att ha en dialog med goda idéer ska vi självklart ha. Det är många saker man ska ta hänsyn till när man startar en ny verksamhet, det är väldigt många delar som man ska få med i den beräkningen. Men det viktigaste är att vi vill upprätthålla en god palliativ vård för våra medborgare.