Sjuksköterskorna: "Blir ingenting som fungerar"

På tolv veckors schema jobbar de en vecka övertid i jour och beredskap. Röntgensjuksköterskorna i Sunderbyn är slitna – och fruktar för patientsäkerheten.

KRITISKA. Jonas Bergström, IVA-sjuksköterska, samt Marie Lindfors, Ninni Cederlund och Carina Sundelin, samtliga röntgensjuksköterskor, vill se andra lösningar än att personal ska tvingas jobba mycket övertid.

KRITISKA. Jonas Bergström, IVA-sjuksköterska, samt Marie Lindfors, Ninni Cederlund och Carina Sundelin, samtliga röntgensjuksköterskor, vill se andra lösningar än att personal ska tvingas jobba mycket övertid.

Foto: Jonny Vikström

LULEÅ2016-03-29 06:00

– Man mår ju inte bra när man inte får sin återhämtning. Det blir ingenting som fungerar. Varken på jobbet eller i vardagen, säger Marie Lindfors.

Åtta jourpass klockan 02-07 är inlagda på schemat som övertid. Det blir 40 timmar, alltså en hel arbetsvecka.

– Tanken är att vi ska sova i källaren. Men man blir väckt 2-3 gånger i stort sett varje pass, säger Ninni Cederlund.

Innan dess har de jobbat 15.30-02 och efter jourpasset ska de jobba 07-09. Dagen efter börjar de 07.15.

– Man är trött och okoncentrerad och det känns inte alls patientsäkert, säger Carina Sundelin.

– Tidigare, när det här genomfördes, var det betydligt färre patienter på kvällarna. Nu är det non stop till klockan 02, säger Marie Lindfors.

De kräver att jourtiden ska räknas som ordinarie arbetstid.

– Landstinget borde fördela pengarna på ett annat sätt än att lägga ut dem på övertid och hyrpersonal. De borde höja lönen och höja bemanningen så att arbetsmiljön blir bättre. Det skulle inte bli dyrare och då skulle folk må bra, säger Ninni Cederlund.

Jonas Bergström jobbar på intensivvårdsavdelningen i Sunderbyn som IVA-sjuksköterska. Han beskriver en tillvaro helt utan marginaler.

– Vi är alltid kort om folk och det är alltid överbelagt. Varje dag rycker folk ut extra efter att ha fått ett sms. Man vet ju att om man inte ställer upp så får kollegorna slita häcken av sig. Ibland är det överbelagt i hela länet. Jag undrar om folk har förstått hur läget kan vara?

Jonas Bergström tycker också att landstinget borde använda pengarna bättre.

– När de tar in personal från bemanningsföretagen och man vet att de betalar dem dubbelt...det känns nästan kränkande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om