Det har varit väghyvlar i arbete ute i bostadsområdena den sista tiden. Vägarna skrapas för att undvika problem våren kommer och det kommer att fortsätta i en vecka till.
– Vi startar alltid hyvlingen i mitten på februari och river upp alla packad snö från gatorna. Lämnar vi det kommer folk att köra fast på villagatorna när snösmältningen startar. Vi klara de flesta blir några kvar mäktar vi med att moddploga där, säger Patrik Ruumensaari, produktionsledare vid Luleå kommun.
Snötippen på Porsön har funnits i de 13 åren Ruumensaari arbetat på sin post.
– Jag har hört något om att den funnit i 30 år, men jag vet inte om det stämmer.
Rekordår som årets vinter när det gäller snömängd lämnar kommunen snö kvar i områdena, det är för att snötippen annars inte räcker till. Och mer snö ska falla – 40 centimeter de kommande sju dagarna.
Vid snötippen i Porsön finns det snö kvar året runt, med få undantag.
– Det har hänt att snön har smält bort om vintern varit snöfattig och sommaren gynnsam, i år händer det inte, säger Ruumensaari.
Kommunen arbetar dock för att snön ska smälta för att ge plats för nästa vinters nederbörd.
– Vi har stora grävmaskiner igång vid midsommar för att lufta och påskynda smältningen. Sedan kör vi igen i augusti, september. Det bästa är en regnig och solig sommar, men det gäller ju snösmältningen, inte vad de flesta menar vara en bra sommar, säger Ruumensaari.
Det finns en del forskat kring snötippen. Bland annat att det grus som följer med snön har positiv inverkan på smältningen, men inte när gruslagret blir för tjock. Då isolerar den och minskar snösmältningen.
Förutom snötippen i Porsön finns en i Svartöstaden. Den tippen är BDX:s.
– Vi tar omhand om snö från privata fastighetsägare, framför allt från bostadsrättsföreningar, men också en del från Luleå kommunen, säger Dennis Larsson, arbetsledare vid BDX.
Han säger att den snötippen smälter helt under sommaren.