Ni kan se hela enkäten här nedan och hur eleverna har svarat.
Vi har delat upp svaren i pojkar och flickor - vilket visade på intressanta skillnader.
Maria Strömgren har arbetat med ungdomar och droger i Luleå kommuns regi i åratal. Hon är förmodligen den kommunanställda som vet mest om det här problemet.
När hon tar del av NSDs resultat från den stora enkäten bland gymnasieelever reagerar hon främst på att hela 95 procent av flickorna anser att nätdroger är farliga medan siffran för pojkar är 76 procent.
- Jag reagerar över skillnaden mellan könen och jag har svårt att förstå varför den är så stor. Det enda jag kan komma på är att tjejer kanske är lite smartare än killar, säger Maria Strömgren.
"Ett liberalare klimat - tyvärr"
En annan fråga som hon reagerat på är om nätdroger borde förbjudas. Elva procent av flickorna anser inte att de ska förbjudas, tio procent vet inte och 79 procent vill att de ska förbjudas. Motsvarande siffra för pojkar är 22 procent som vill ha nätdroger kvar, 12 procent vet inte och 66 procent vill förbjuda.
- Jag tyder de här siffrorna som att vi har fått ett liberalt klimat vad gäller droger - tyvärr.
Maria Strömgren berättar att det har uppkommit situationer där elever har misstänks vara påverkade av narkotika i skolan men när man testat den som har det inte påvisats någon narkotika i deras urinprov.
- Och det har troligen att göra med att den drog som har använts inte ännu hunnit narkotikaklassats.
Ett växande problem för skolan
NSD har tidigare berättat att just rökmixar inte lämnar några spår i urinprov.
NSD frågade också om det pratas om närdroger på skolans initiativ.
Där svarade endast nio procent av flickorna att man diskuterat ämnet. 22 procent av killarna har samma åsikt.
- Intressant, säger Maria Strömgren.
Hon säger att problematiken med nätdroger är ett växande problem både för skolan, politikerna och för socialförvaltningen.
- Det är viktigt att vi nu bygger på sikt, det här är inget quickfix, det som gäller är ett hårt och långsiktigt arbete.
Hon tycker dock att siffrorna i NSDs enkät är oroväckande.
- Nätdroger är ett stort bekymmer. Det värsta, som jag ser det, är att drogerna är så lättillgängliga. Några tryckningar på datorn och du har drogerna i din hand.
"Varför finns denna stora efterfrågan?"
När NSD inledde arbetet med den här artikelserien gjorde vi en intervju med polischefen P-O Andersson på narkotikaenheten. Han berättade då följande:
4 Nätdroger har hittats i Norrbotten ända ner i elvaårsåldern.
4 Polisen uppskattar att minst 500 Luleåbor har testat nätdroger.
4 Rädslan är att nätdrogerna ska bli den nya inkörsporten till tyngre missbruk, den roll som haschet hade tidigare.
P-O Andersson uttryckte även en allmän oro över situationen i samhället.
- Varför finns denna stora efterfrågan? Vad är det i vårt samhälle som får ungdomar att vilja droga bort sig. Var har vi misslyckats?
Skolan diskuterar knappt nätdroger
Vad vet ungdomar om nätdroger? Ser de drogerna som farliga? Vill de se en hårdare lagstiftning?NSD bad 150 elever på gymnasieskolor i Norrbotten att svara på sex frågor.Svaren oroar Maria Strömgren, drogsamordnare i Luleå kommun.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!