Skolan behöver 20 miljoner kronor mer till pedagoger

Luleå har väldigt låga kostnader för undervisningen i grundskolan. Grundskolan i Luleå skulle behöva 20 miljoner kronor mer om året, motsvarande 33 lärartjänster.

Grundskolan ligger inte bra till. "Det är oroväckande att vi ligger så lågt just när det kommer till undervisningskostnader" säger Maarit Enbuske, skolchef Luleå kommun.

Grundskolan ligger inte bra till. "Det är oroväckande att vi ligger så lågt just när det kommer till undervisningskostnader" säger Maarit Enbuske, skolchef Luleå kommun.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2022-05-26 08:00

Barn- och utbildningsförvaltningen har gjort en konsekvensbeskrivning av de preliminära ekonomiska ramarna för 2023. Det ser ut att kunna bli en budget i balans, men det finns inga marginaler, flera osäkerhetsfaktorer och kostnader som inte täcks.

Luleås kostnader för undervisningen i grundskolan är 4 940 kronor lägre per elev än snittet för jämförbara kommuner, enligt uppgifter baserad på den senast tillgängliga statistiken från SCB, Statistiska centralbyrån. Förändringen har skett från 2016, Luleås kostnader har sedan dess inte ökat i samma takt som övriga kommuners. 2017 skiljde det 2 021 kronor per elev mot snittet för jämförbara kommuner.

– Skulle vi vara på 2017 års nivå, då skulle vi behöva ett tillskott på 20 miljoner kronor. Det är det vi försöker signalera till politiken. Vi har fortfarande bra resultat men vi vet att vi har utmaningar i grundskolan. Det är där vi har de största behoven i dag, säger skolchefen Maarit Enbuske. 

20 miljoner kronor motsvarar ungefär 33 lärartjänster. Undervisningskostnaden består av mer än bara lärarlöner, här ingår pedagogisk personal, rektor och skolledning som är kopplad till undervisningen.

– Om vi ligger mycket lägre än jämförbara kommuner så riskerar vi att tappa i resultat på sikt, sånt syns inte direkt. Det är oroväckande att vi ligger så lågt just när det kommer till undervisningskostnader, säger Maarit Enbuske. 

Nästa år blir Luleå kommun av med 6,6 miljoner kronor i statsbidrag för lärarlönelyftet. Drygt 450 personer har Lärarlönelyftet, vilket innebär ett tillägg på 2500 kronor i månaden. 

– Det andra vi lyfter till politiken är ryckigheten i statsbidragen. Det kom från ingenstans, det var inte ens aviserat innan. Vi kommer att tappa 6,6 miljoner kronor. Det är inget vi kan dra tillbaka, det är förhandlat som permanenta löneökningar, säger Maarit Enbuske. 

Likvärdighetspotten, som enbart riktar sig till grundskolan, får inte användas för att kompensera Lärarlönelyftet.

Förvaltningen räknar med fem miljoner kronor högre kostnader för vikarier, eftersom man räknar med att fler vikariat kommer att kunna tillsättas när bemanningsföretaget Student consulting tar över hanteringen. 

Kostnaderna för elever i friskolor (grund- och gymnasieskolan) beräknas öka med minst 9,5 miljoner kronor 2023. 

Livsmedelskostnaderna beräknas öka med minst fem miljoner kronor 2023. Budgeten för livsmedel ligger på 35 miljoner kronor.

– Att dra in fem miljoner kronor är orimligt, anser Maarit Enbuske som hoppas att stigande livsmedelspriser ska finansieras kommungemensamt. 

Skolan har också svårigheter att finansiera sina kostnader för it-avgiften och multikortet på sammanlagt 2,7 miljoner kronor nästa år. 

Eventuella satsningar på engelskspråkig undervisning och utökade yrkesprogram i gymnasiet saknar finansiering. Det kräver antingen att pengar omfördelas eller tillskott. 

För Hertsöskolan finns budgeterat 100 miljoner kronor i investeringar 2023 och 150 miljoner kronor 2024. 530 miljoner kronor finns budgeterade för skollokaler i Gammelstad och Notviken under åren 2023-2025. Investeringar i lokal- och verksamhetsanpassningar, arbetsmiljö och säkerhet har budgeterats till 83,8 miljoner kronor under kommande treårsperiod.

Konsekvensbeskrivningen ska tas upp på barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott på onsdag.

Skolan får 1,9 miljarder

Nettokostnader 2023: 1 921 995 000 kronor.

19,2 miljoner kronor interna omprioriteringar mellan verksamheterna, eventuellt tillkommande statsbidrag. 

Fem miljoner kronor ska sparas in genom interna effektiviseringar 2023.

Ökade kostnader: fem miljoner kronor för högre vikarietillsättning. 

9,5 miljoner kronor ökade kostnader friskolor. 

6,6 miljoner kronor lärarlönelyftet.

3,1 miljoner kronor samordning skolstruktur, säkerhet, OB-omsorg, skollagsändringar, yrkesprogram, satsning minoritetsspråk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!