Jurygruppen med tre skÄdespelare och en regissör vid Norrbottensteatern har alla ett sÀrskilt förhÄllande till semlan.
Rasmus Lindberg, 35, regissör, sÀger att bakverket varit en stÀndig följeslagare.
â Jag brukar baka sjĂ€lv, men det Ă€r ganska svĂ„rt. Det Ă€r bullen som Ă€r det viktigt, det ska vara en balans mellan kardemumman och sötman. SĂ„ det dĂ€r om grĂ€dden ska sötas, sĂ€ger han.
Karin Paulin Ek, 43, skÄdespelare, Àter mycket semlor, sÀger hon. Hon Àr den som initierat att fÄ testa semlor och velat göra det fler Är.
â Den tidigaste semlan var pĂ„ juldagen ett Ă„r. Jag Ă€r en smaskfia och Ă€lskar semlor, mandelmassa Ă€r helt underbart.
Gustav Ekman Mellbin, 32, skÄdespelare, Àlskar semlor.
â Min kĂ€rleksrelation inleddes tidigt och blommade nog under gymnasietiden. DĂ„ var det ett "semmelkrig" i VĂ€sterĂ„s dĂ€r jag bodde och priserna pressades, sĂ€ger han.
Therese Lindberg, 39, skÄdespelare har Àtit semlor pÄ sin födelsedag.
â DĂ„ fick jag alltid semmeltĂ„rta. Jag tycker att mandelmassan Ă€r viktig, mycket crunch ska det vara, sĂ€ger hon.
I teaterns fikarum med utsikt över norra hamnen dukades det upp, elva olika semlor frÄn LuleÄs fik och butiker. Testet Àr ett blindtest och juryn vet inte varifrÄn semlorna kommer. En efter en avsmakades godsakerna. Vissa semlor var juryn oenigt kring.
Till exempel tyckte Therese Lindberg ganska bra om Uniks semla.
â En liten semla och det tycker jag Ă€r bra, den ser lite lagom ut, god crunch i mandelmassan.
Medan Gustav Ekman Mellbin tyckte att den hade för mycket bulle.
Ekman Mellbin jÀmför semlor med chips.
â Med semla Ă€r det lite som med chips, jag vill ha mycket semla i munnen. Jag brukar inte bry mig om hur jag ser ut nĂ€r jag Ă€ter semla, sĂ€ger han.
Rasmus Lindberg pÄpekar att det Àr nÄgot socialt att Àta semla och att man gör det tillsammans med andra.
â NĂ€, det tycker inte jag. Jag kan Ă€ta den ensam. NĂ„gon gĂ„ng nĂ€r jag har haft en trĂ„kig kvĂ€ll har jag köpt en och gĂ„tt hem och Ă€tit den, sĂ€ger Karin Paulin Ek.