– Jag kan inte kommentera kritiken i detalj eftersom vi väntar på ett svar från arbetsgivaren. Men det är allvarligt, säger Inez Thomasson Olofsson, ordförande för Kommunal i Luleå.
En så kallad 6.6 A-anmälan lämnades in den 2 januari.
– Vi har som policy att inte lämna in en sådan anmälan i onödan. Det gör man bara om man inte fått något gensvar från arbetsgivaren under längre tid, säger Inez Thomasson Olofsson.
Patrik Bylin, chef för räddningstjänsten i Luleå, vill också avvakta med utförliga kommentarer.
– Jag vill inte föregå processen med det svar vi ska redovisa för facket. Generellt kan jag dock säga vi är en stor arbetsplats och det är klart att det finns synpunkter.
Patrik Bylin anser att man driver processen hand i hand med facket.
– Vi har arbetat kontinuerligt med att hitta lösningar sedan förra året. Vi gör allt vi kan för att komma till rätta med de här problemen, säger han.
NSD har begärt ut anmälan från kommunens diarium och där framgår att räddningstjänstens ledning trots flera påstötningar inte tagit fram någon handlingsplan för att hantera den kritik som framkommit i medarbetarenkäter.
Skyddsombuden listar kritiken i anmälan. Här är huvuddragen:
* Ingen förtroende för en av avdelningscheferna. Ledarskapet uppfattas som bristfälligt, vilket orsakar stress, misstänksamhet och missnöje. Sjuktalen inom förvaltningen har stigit från 4,8 procent 2011 till 6,8 procent 2016.
* Problem vid rekryteringar. Berörd personal får inte vara med och påverka besluten. MBL åsidosätts.
* Rutiner för att upprätthålla kompetensen vid längre frånvaro saknas. Personal som inte har rätt utbildning nyttjas på grund av personalbrist.
* Otillräckligt test. De fysiska kraven i det test som ska avgöra om en person är lämplig att anställas anses vara för låga. Winternet, som skapat testet, anser att 36 av 66 poäng ska gälla medan räddningschefen sänkt det till 6 poäng.
* Dåligt planerade övningar. Personal som anställts nyligen håller i övningar i stället för erfarna brandmän.
* Fungerande samarbete mellan avdelningarna saknas.
* Brott mot ATL (arbetstidslagen) för att slippa betala övertid.
* Dålig planering av semestern.
* Personal som upplever sig orättvist behandlade. Beslut fattas på magkänsla i stället för att hänvisa till lagar, regler och styrdokument.