Slarv med hissar

Flera fastighetsägare brister i besiktningen av sina hissar, men kommunen har svårt att göra någonting åt det.- Vi har inte resurser för att klara av tillsynen, säger Sören Johansson, byggnadsinspektör Luleå kommun.

Foto:

LULEÅ2010-02-10 06:00

Fastighetsägaren har ansvaret för att hissarna kontrollbesiktigas varje år. Däremot ligger tillsynen under kommunens ansvar.
- Vi har inte resurser för att klara av tillsynen. Vi gör ingen aktiv tillsyn utan agerar bara när vi får in en rapport från kontrollanter, säger Sören Johansson. Han tycker det är beklagligt att statsmakten lägger uppdrag på kommunerna trots att de redan har ont om resurser.
Tipsa kommunen
Johansson vädjar till allmänheten att de då de åker hiss kontrollerar om det finns ett runt kontrollmärke som talar om när nästa besiktning ska ske. Är det datumet utgånget vill han att allmänheten ska tipsa kommunen, så de kan gå vidare med ärendet.
- Om det inte finns något klistermärke är den troligen inte ens besiktigad, säger Johansson.
Kan bli värre
I dagsläget anser han att hissarna i stora drag är väldigt säkra. Men om inte tillsynen av hissbesiktningarna förbättras kan det bli värre.
- I förlängningen kan det bli farligt att åka hiss. Förstå om en hiss skulle ramla ner, det vore ju förskräckligt, säger Johansson.
Bengt Ranneberg är arbetsledare för driftsektionen på Luleå kommun och det är han som har kontroll på besiktningen av kommunens hissar. Han uppskattar att det finns mellan 130-140 hissar som ligger under Luleå kommuns ansvar. Det vill säga hissar som finns i kommunägda fastigheter; skolor, sporthallar, äldreboenden etcetera.
Under hösten 2009 började Ranneberg använda ett program som gör det ännu lättare att ha en översikt över hissarna. Men eftersom alla inte genomgått sin årskontroll, finns inte alla hissar med där ännu.
Trots det känner Ranneberg att han har ganska bra koll på läget som det är nu.
- Kanske finns det någon hiss någonstans som används trots en anmärkning, men jag tror inte det. Man kan ju aldrig vara hundra men de hissar som finns i våra fastigheter och används ska vara godkända, säger Ranneberg.
Han förklarar också att de allra flesta anmärkningarna kan teknikerna åtgärda direkt på plats och därmed behöver hissen aldrig stängas av.
- Det är ytterst sällsynt att hissar måste stängas av, säger Ranneberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om