"Smockfullt" beskriver man läget på intensivvårdsavdelningen på Sunderby sjukhus just nu.
– Ja, det stämmer – vi har överfullt. Normalt sett har vi sex platser, men nu ligger här nio patienter, säger Per Marcusson, verksamhetschef och länschef för anestesi, operation och intensivvård.
Utrustning finns i beredskap för extra patienter, eftersom sjukhusledningen är medveten om att överbeläggningar kan inträffa. Personal har man dock fått ringa in.
– Det är ju den ordinarie personalen som skulle ha varit ledig som får komma in och jobba, säger Marcusson.
Att det ibland blir en överbeläggning på intensiven har man tagit i beräkningen i strategin.
– När man beslutar om hur många intensivvårdsplatser det ska finnas så är utmaningen att hitta vilket läge som är "normalt". Man måste ta i beräkning att det ofta bara är ett par patienter. Det är en verksamhet som är väldigt cyklisk, tyvärr, och när det blir överfullt så hittar vi lösningar. Vi kallar samman hela kliniken och drar upp en plan för hur vi ska klara närmaste dygnet och vi har även koll på de andra avdelningarna i länet. Vi ser intensivvården i Norrbotten som en enhet och vi har möjlighet att skicka patienter till andra sjukhus för vård.
Intensivvårdsavdelningar finns även i Gällivare, Kalix och Piteå samt än så länge Kiruna. Om dessa är överbelagda söker man samarbete över länsgränserna.
Är det inte riskabelt att flytta intensivvårdspatienter?
– Jo, det är en risk, men vi har en transportorganisation för detta. Vi har ambulanshelikoptern i Gällivare samt en flygjour i Umeå, och sjukhuset i Piteå har viss kapacitet för att flytta patienter med vägambulans.
– Men visst är det så att även detta är ett förbättringsområde, säger Marcusson.
Sunderbyn siktar nu på att öppna en sjunde intensivvårdsplats, eftersom man ser att behovet finns. 2021 ska det enligt Marcusson finnas tio platser på den nya intensiven som ska byggas i Sunderbyn.
– Men det blir en utmaning att hitta specialistsjuksköterskor, säger Marcusson.