Snåla lampor sparar tusenlappar
Vill du spara en tusenlapp om året utan att behöva anstränga dig? Byt ut 20 av dina glödlampor mot energisnåla lågenergi-lampor.
Fotograf: Extern
Foto:
När det gäller belysningen i hemmet är det desto enklare. En lågenergilampa drar upp till 80 procent mindre energi, vilket snabbt visar sig på elräkningen.
En genomsnittsfamilj förbrukar cirka 1 500 kWh per år för belysningen i hemmet. Om samtliga glödlampor skulle ersättas med lågenergialternativ skulle det innebära en besparing på 1 200 kronor.
Tyvärr går det inte att byta till lågenergilampor i alla armaturer, eftersom de helt enkelt inte får plats. Men att ersätta cirka 20 lampor är möjligt i de flesta hem.
- Försäljningen ökar snabbt. Men fortfarande är det betydligt vanligare med lågenergilampor på kontinenten, säger Magnus Frantzell som är vd för branschorganisationen Belysningsbranschen.
- Det har det kommit motstridiga uppgifter om huruvida man verkligen sparar så mycket pengar på att använda dem. Då är det klart att man många undrar vad det är som gäller.
- Mätningar har visat att lampornas lägre energiförbrukning inte behöver innebära att hushållets totala energiförbrukning minskar lika mycket som förväntat. Vanliga glödlampor avger värme och bidrar på så sätt till husets uppvärmning. Men lampor är inte tänkta att användas för uppvärmning, de sitter fel och används även när det är varmt i rummet.
- Lågenergilamporna håller betyd-ligt längre än vanliga glödlampor
vilket innebär att man tjänar in merkostnaden under lampans livstid, säger Frantzell.
Ett alternativ till lågenergilamporna är kompaktlysrör eller olika typer av lysrör, som alla ger ungefär samma besparing. Nackdelen med dessa är att man ofta behöver köpa en ny armatur.
- Ska man ändå byta armatur kan de här alternativen vara bra. Men vill man minska elförbrukningen snabbt rekommenderar jag lågenergilampor, säger Frantzell och tillägger att eftersom lamporna är betydligt svalare än de traditionella glödlamporna innebär det att de fungerar bättre i armaturer som är värmekänsliga.
- Det finns dock vissa typer av armaturer som inte kommer till sin rätt med den här typen av lampor. Hit hör till exempel kristallkronorna som behöver varma kronljus för att ge rätt stämningsbelysning. Vidare fungerar de flesta lågenergilamor inte tillsammans med en dimmer.
På sikt kommer lågenergilamporna att ta en allt större marknadsandel, är Magnus Frantzell övertygad om, inte minst med tanke på att priserna sjunkit kraftigt.
- Det finns ett stort utbud av olika märken och modeller i dag. Vad som gör lamporna extra intressanta är att det finns lampor som har olika typer av färgat glas, vilket gör dem mer användbara. Dessutom finns det lampor som har ett inbyggt ljusrelä. När det blir mörkt på kvällen tänds de automatiskt och släcks när solljuset strömmar in på morgonen.
- De här lamporna passar bra för utomhusbelysningen eller på ställen där man inte vill ha en timer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!