Totalt sju förskolor och fritidshem ingår i pilotprojektet som drog igång redan i våras. En av dem är Gnistans förskola i Rutvik.
– Vårt arbetet är väldigt mycket smidigare i och med detta, säger en av pedagogerna, Sandra Lundström.
I det pågående projektet används den nya skolappen, Tieto Edu. Där meddelar vårdnadshavare barnets frånvaro men de lägger även in schemat.
– Det uppskattas av föräldrarna. I stället för att stå här på morgonen och fylla i en lapp och sedan stressa iväg till jobbet kan de fylla i barnets schema hemma i lugn och ro, säger pedagogen, Ann-Margreth Brandell.
Även in- och utcheckning av barnet på förskolan sker digitalt. I entrén finns en läsplatta där vårdnadshavaren klickar på barnets namn när de kommer, likaså när de går hem för dagen.
– På så vis får vi en bättre överblick av hur många barn det finns på varje avdelning då vi ska gå in och stötta upp varandra. Det är även lättare att planera verksamheten.
Barnen får inte använda funktionen själva utan den är endast till för vårdnadshavare.
– Vi använder den även då försäkringskassan gör kontroller och vill veta om barnen varit frånvarande. Har de då själva varit där och klickat kan det bli tokigt, säger Ann-Margreth Brandell.
Läsplattan har fler fördelar, bland annat uppmärksammar den vårdnadshavaren ifall något hänt med barnet under dagen. Vid utcheckning visar sig ett litet kuvert vid barnets namn.
– Det är pedagogen som var med när händelsen inträffade som lagt in ett meddelande där. Alla andra pedagogerna kan låsa upp meddelandet så att vårdnadshavaren får veta vad som hänt, säger Sandra Lundström.
Vidare så innebär den nya skolappen att det alltid finns aktuella kontaktuppgifter till föräldrarna då de själva kan gå in och ändra mejladresser och mobilnummer.
Fortfarande finns en del barnsjukdomar som behöver fixas till. I och med att Gnistan är en av de förskolor som deltar i pilotprojektet så har de nära samverkan med utvecklaren av appen.
– Det är ett system som utvecklas under tidens gång, men det blir allt bättre hela tiden, säger Sandra Lundström.
Barn- och utbildningsförvaltningens avdelningschef för IT/administration,Britt-Marie Ejnestrand, säger att projektet slagit väl ut och att det snart ska bli verklighet i alla Luleås förskolor och fritids.
– Både personal och vårdnadshavare är nöjda, säger hon.
Tanken är att alla fritids ska vara igång innan årsskiftet, för förskolorna planeras införandet att ske under våren.