Snuset i skolan: "Det ligger ju snus överallt"

Snusandet har ökat bland barn och unga i grundskolan och på gymnasiet de senaste åren, om man tittar på hela landet. Mest drastisk har ökningen varit bland tjejer. Elever och rektorer vittnar nu om läget i Luleå.
– Jag tror det börjar via fest, att det är där man kommer i kontakt med det, säger gymnasieeleven Melina Åberg.

"Tropical mango" och "hot peach" är populära smaker på vitt snus.

"Tropical mango" och "hot peach" är populära smaker på vitt snus.

Foto: Niklas Holm

Luleå2025-04-21 00:01

Förra året sa 16 procent av elever i årskurs nio i svenska skolor att de snusar, dagligen eller ibland. Av elever som går andra året på gymnasiet var det 29 procent. Det här enligt den årliga skolundersökningen från centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

– Det ligger ju liksom snus överallt på bänkar och så, säger Melina Åberg, 17 år, som nu går på Luleå gymnasieskola men upplevde att det snusades en hel del redan på högstadiet. 

– Det är mest vitt tror jag, Velo och sånt, fortsätter Melina Åberg.

På ett annat gymnasieprogram i Luleå går Ozzy Stjärnbrandt, 16 år.

– Väldigt många elever snusar på min skola och jag känner många snusare. Oftast är det vitt snus men nu har de börjat med Lundgrens, brunt och allt det där, säger Ozzy Stjärnbrandt.

"Vitt snus" är vad många kallar det tobaksfria nikotinsnuset som säljs i smaker som "tropical mango" och "hot peach".

undefined
Andel (procent) elever årskurs 9 som snusar (dagligen/nästan dagligen eller sporadiskt) perioden 2012–2024, uppdelat på kön.
undefined
Andel (procent) elever gymnasiet årskurs 2 som snusar (dagligen/nästan dagligen eller sporadiskt) perioden 2012–2024, uppdelat på kön.

Att elever snusar redan i grundskolan går inte obemärkt förbi på Hertsöskolan och Tunaskolan i Luleå, och det är nästan uteslutande vitt snus som rektorerna lägger märke till. Framförallt under förra läsåret hade Hertsöskolan en del problem med snusande.

– Vi hade en "peak" innan sommarlovet 2024, men det har minskat sen dess, säger Martin Karlsson rektor årskurs 7–9.

När skolpersonalen på Hertsöskolan ser elever som snusar informerar de föräldrarna och pratar med eleven. På Tunaskolan finns liknande rutiner, men där ber de även eleven att lämna ifrån sig snusdosan och dokumenterar incidenten. 

undefined
Martin Karlsson är rektor på Hertsöskolan i Luleå.

Det går i vågor med snusandet, upplever Marcus Hedström, rektor för årskurs 4–9 på Tunaskolan. Både han och skolsköterskan tycker sig ha sett en minskning av snus och ökning av e-cigaretter på senare år.

– Men sedan vet ju inte vi vad som händer, de lurar naturligtvis oss ibland. Om man vill dölja det här så står man kanske inte precis där de vuxna är, säger Marcus Hedström.

undefined
Marcus Hedström är rektor för årskurs 4-9 på Tunaskolan i Luleå.

Skolans elevhälsa arbetar förebyggande och hälsofrämjande. Ewa Vikermo Rajala har varit skolsköterska på Tunaskolan i 25 år och försöker se tidiga tendenser, lyssna på och informera eleverna när de har tankar kring snusning.

– Grupptrycket är jättestort, man kanske inte vill och ändå så börjar man snusa. Så det handlar om att upptäcka och fråga: vill du det här?, säger Ewa Vikermo Rajala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!