Socialministern vill sätta stopp för oseriösa bemanningsföretag

Oseriösa bemanningsföretag ska inte kunna fortsätta att pungslå landstingen på pengar. Det slår socialminister Annika Strandhäll fast.

Ministerbesök. Socialminister Annika Strandhäll besökte Sunderby sjukhus, där hon fick veta mer om vårdnära servicearbete. Bakom ministern till vänster syns Caroline Stafström och Lisette Sällström, till höger regionrådet Anders Öberg samt Anders Broström.

Ministerbesök. Socialminister Annika Strandhäll besökte Sunderby sjukhus, där hon fick veta mer om vårdnära servicearbete. Bakom ministern till vänster syns Caroline Stafström och Lisette Sällström, till höger regionrådet Anders Öberg samt Anders Broström.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2018-02-23 17:50

Vinstfrågan inom hälso- och sjukvården håller på att utredas. Socialministern vill hitta ett sätt att täppa till hålen som gör det möjligt för mindre seriösa bemanningsföretag att utnyttja landstingens skriande behov av personal; läkare och sjuksköterskor. Det gäller de bemanningsföretag som tecknar ramavtal med landstingen om att erbjuda personal till en viss kostnad, men sedan inte kan leverera någon personal. Det kan däremot bemanningsföretagets dotterbolag, till en dubbel eller tredubbel kostnad jämfört med ramavtalet.

– Det här oskicket ska bort! Det är ett sätt att dränera landstingen på resurser som ska gå till vård och omsorg, säger socialminister Annika Strandhäll i en intervju när hon besöker Sunderby sjukhus under fredagen.

Notan för hyrpersonal uppgick till 5,5 miljarder kronor förra året.

– Det är lika mycket som regeringen satsar i år, säger Annika Strandhäll.

Utredningen, som leds av Göran Stiernstedt ska presentera en första delrapport i juni.

Sunderby sjukhus har återkommande haft problem med svår brist på vårdplatser, eftersom Boden och Luleå kommuner inte klarat av att ta hem sina färdigbehandlade äldre patienter. Socialmininstern är bekant med problematiken.

– Det är en av orsakerna till att vi fick en ny lagstiftning på plats från och med årskiftet, för att kommunerna ska ta sitt ansvar. Det är en tydlig signal att vi anser det är en viktig fråga, säger Annika Strandhäll.

Hon syftar på att tiden har kortats, från fem till tre dagar till dess att kommunen blir betalningsansvariga för de färdigbehandlade patienterna som ligger kvar på sjukhus och att summan har höjts.

Socialministern lyfter upp bemanningsfrågan, landstingens svårigheter att rekrytera och behålla vårdpersonal.

– Det är den enskilt största utmaningen som vi ser inom hälso- och sjukvården. Vi kommer att ha den framför oss under lång tid, säger Annika Strandhäll som varnar för att förvänta sig en quick fix.

Det var anledningen till att regeringen utökade antalet utbildningsplatser för specialistsjuksköterskor och barnmorskor i början av mandatperioden och de riktade satsningar på personal som senare gjorts tillägger hon. I år utökas antalet platser på läkarutbildningen.

Behövs det ytterligare resurser från staten till landstingen?

– Ja, det är jag helt övertygad om. Vi ser framför oss att vi under lång tid kommer att behöva fortsätta investera i hälso- och sjukvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!