Sopor dumpas i hög på marken

Sopor dumpas i en stor hög på marken utanför sopkärlen vid Hindersöstallarna. Det har fått flera som bor i området att reagera – och nu hotar kommunen med att polisanmäla.

Skitigt. Matrester ligget på marken och skräpar ner.

Skitigt. Matrester ligget på marken och skräpar ner.

Foto: Amanda Liikamaa

Luleå2016-06-29 19:11

Midsommarhelgen är förbi och kvar är resterna från festen. Stora mängder sopor har dumpats på en hög – bredvid sopkärlen. Fåglarna har lockats fram och slitit ut en och annan uppäten majskolv. Snusdosor, tomma mjölkartonger och använda servetter ligger utspridda över marken.

Det är bilden en möts av vid Hindersöstallarna i Luleå.

Nedskräpningen möts av stor kritik från fritidsägare i området och de har sin uppfattning om vad som är orsaken till problemet.

– Det ser förjävligt ut, det är båtfolket som slänger sina sopor här istället för vid sopkärlen inne på hamnområdet. Men den är låst och de måste ha en nyckel, vilket kostar pengar, och då slänger de istället sina sopor här, säger en man som vill vara anonym.

Han berättar att det alltid har sett ut såhär efter storhelger, speciellt midsommar, under de 15 åren han bott i området.

– Tyvärr är det så, men det blir bättre till hösten. Men det är inget roligt att det ska behöva se ut såhär.

En annan person som NSD träffar vid sophanteringen delar samma uppfattning.

– Man kan tycka att vuxna människor vet att man inte ska skita ner på det här sättet. Efter varje helg är det i princip likadant. Vi får ringa till kommunen hela tiden och då blir det bra ett tag, men sen ser det förjävligt ut igen.

Kommunen har blivit underrättad om problemet och har försökte återgärda problemet redan förra året med att placera ut ett extra sopkärl.

– Men vi skyltade inte upp ordentligt och det ska vi göra nu. Vi kommer också hänvisa att vi kommer polisanmäla om vi får en chans. Det där är nedskräpning på hög nivå som kan bli en skada för både djur och människor. Men vi ska också fara och städa upp på platsen, säger Ulf Almqvist, affärsområdeschef på Renhållningen.

Han berättar även att det största problemet kommunen har noterat vid platsen är att soporna inte slängs ner i sopkärlen.

– De öppnar inte locket för att slänga ner soporna. Den ena var tom när vi skulle tömma den och soporna stod istället utanför.

Men att det ska vara båtfolket som skräpar ner kan han inte bekräfta. Utan det kommer undersökas vad som ligger till grund för problemet.

– När jag fick kännedom om läget ringde jag runt för att se om det var vi som hade gjort något fel. Men det hade vi inte gjort, utan vi hade varit där och tömt som vanligt förra veckan, säger Almqvist.

De kommer även kontakta hamnen för att prata vad de vet om situationen.

Miljöbrott

Polisen och Åklagarmyndigheten i Sverige hanterar ungefär 4 000 miljöbrott varje år.

Tillsynsmyndigheterna är skyldiga att göra en polisanmälan så fort de misstänker att ett miljöbrott har begåtts. Miljöbrottsutredningar bygger oftast på ett nära samarbete med tillsynsmyndigheter, till exempel kommunernas miljökontor och Länsstyrelsen.

Ett vanligt förekommande miljöbrott är att någon dumpar eller släpper ut farliga ämnen i naturen på ett sätt som strider mot miljöbalken. Dumpning sker i syfte att slippa betala de avgifter det kostar att göra sig av med avfallet på ett riktigt sätt. Ett annat exempel är att någon driver en miljöfarlig verksamhet utan att ha de tillstånd som krävs.

Miljöbrott begås båda uppsåtligt med avsikt att tjäna pengar, men även genom okunskap om de regler som gäller.

Straffet för den som döms för miljöbrott är böter eller fängelse i högst sex år. Vid mindre allvarliga överträdelser kan tillsynsmyndigheterna utfärda en miljösanktionsavgift.

Kommunen har vanligtvis ansvar för saneringen vid miljöbrott. Den som har orsakat en miljöskada är skyldig att betala för saneringen.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om